Хората, които са успели да изтеглят кредити, ще могат да ги върнат. Банките нямат интерес да си удушат клиентите, а клиентите трябва да са живи и да могат да си плащат. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той е на мнение, че ¼ от 2020 г. била нормална с едни обичайни за България темпове на растеж. След това не ударихме директно стената и има бизнеси, които заради обстоятелствата процъфтяваха, отчете Хампарцумян и допълни, че някои хора като ИТ специалистите и онлайн търговията продължили да имат добри доходи въпреки пандемията.

"Ние говорим за едни 9-10 месеца, в които имаше затруднение за едни хора, а за други нямаше", категоричен бе банкерът и добави, че след като пандемията свърши хората щели да започнат да харчат повече.

Българите все по-предпазливи към задлъжняване с потребителски заеми

Българите все по-предпазливи към задлъжняване с потребителски заеми

8.4% ръст на новите ипотеки, потребителските кредити падат с 12.1%

Въпреки това възможностите за харчене по време на пандемията намалели и повече заделяме бели пари за черни дни. "Когато хората се почувстват сигурни и когато вече няма заплахи - реални или нереални, разбира се, че ще се харчи и ще се инвестира. Това, което е отложено сега, ще се събере тогава", категоричен бе Хампарцумян.

Жилищният пазар също се покачил въпреки пандемията, тъй като хората търсят убежище за парите си, защото лихвите по кредитите са ниски. Някои хора използвали пандемията за схеми за подпомагане, за да си погасят скъпите кредити.

По думите на Хампарцумян хората си седят вкъщи и гледат да си направят живота малко по-хубав. Има бум в харченето на пари в магазините тип "направи си сам". Фокусът върху малкия кръг в собствения живот е по-висок в такива времена и харченето около дома е по-високо, изтъкна банкерът.

"Пандемията не е променила радикално навиците ни. Най-вероятно ще научим нещо ново, после ще забравим нещо старо, но ще бъдем същите, обогатени с някакъв опит и ценейки повече малките радости от физическото общуване, което някак си се загуби. Аз мисля, че дори новото поколение с изненада и ще бъде страшен бум, когато открият прелестите на физическото общуване. Това за тях ще бъде все едно, че са стъпили на Луната и ще бъде много интересно", каза още Хампарцумян.

Банковите приходи се свиват, а разходите нарастват

Банковите приходи се свиват, а разходите нарастват

Това показва годишният информационен материал на Асоциацията на банките в България