От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) призовават за открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира. Страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство, а не от нови избори. Нов народен вот едва ли ще произведе принципно различна структура в парламента. Мнозинството българи искат промяна на модела на управление и това личи от двата вота, категорични са те.

Стефан Янев: Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев я дадоха хората

Стефан Янев: Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев я дадоха хората

Почти всички партии се опитваха да купуват гласове, призна служебният премиер

В позицията си те изразяват притеснение за липсата на съгласие сред политическите сили като акцентират върху съдебната реформа, правната сигурност, защитата на собствеността. България е на първо място в ЕС по дял от БВП на бюджетните разходи за сектор сигурност и за съдебна система, а усещането на българските граждани и бизнес за сигурност е проблематично. В същото време страната ни е сред последните по дял на разходите за здравна превенция и профилактика, но по отношение на болничната помощ е над средното ниво - тоест, обществото плаща хората да се лекуват, а не за да не се разболяват, отчитат те.

Президентът свиква Народното събрание на 21 юли
Обновена

Президентът свиква Народното събрание на 21 юли

Партиите трябва да намерят път един към друг, надява се Радев

Липсва споделена визия за реформи в сектор "енергетика и климат" - за либерализацията на пазара и защита на уязвимите, за прехода от въглеродна към неутрална към климата енергетика и икономика, дати за затваряне на въглищните централи и заместващи мощности плюс пълноценна реализация на работещите във въглищните региони и безвъглеродно развитие на регионите. Липсва съгласие по основни аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос, посочват от АИКБ

Асен Василев: Няма начин да намалим данъците и да балансираме бюджета

Асен Василев: Няма начин да намалим данъците и да балансираме бюджета

Мога да ви обещая всичко, но няма да ви обещая нещо, което не мога да направя

Демокрацията изисква публичен диалог за постигане на съгласие за политиките в името на по-добър живот за всеки гражданин. Настояваме за такъв диалог и за такова съгласие, категорични са те.