Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Емил Димитров откриха ловен сезон 2011 г. край село Завой, Ямболско. Както всяка година, сезонът започва с лов на пъдпъдъци, гургулици и друг мигриращ дивеч.

Аграрният министър призова ловците да бъдат внимателни и да спазват правилата за безопасност, да слагат задължително светлоотразителни жилетки или шапки, с което да се намалят нещастните случаи по време на лов.

Цената на пшеницата ще пада, убеден Найденов
Още...

Ловците в България сега са повече от 130 000 души, други 30 000 се обучават в курсове за ловци, посочи Найденов.

Важното е, че ловът е хоби на много хора. Виждате, че ловната армия е много по-голяма от Българската армия. Нека това хоби да бъде безопасно - да завършва с приятни емоции, а не с трагедии за семейства, заяви още земеделският министър, цитиран от Фокус, и пожела успешна, но и безопасна година за всички български ловци.

Той припомни, че през 2010 г. смъртните случаипо време на лов, са били 3, а злополуки, завършили с наранявания, 12. През сезон 2009 пострадалите ловци са били 10, а злополуките с фатален край 8. Причината за големия брой инциденти е недостатъчната подготовка предимно на по-младите ловци. Липсата на ранно военно обучение или задължителна казарма, с които да натрупат практика и да ги научат на дисциплина, са друг фактор, влияещ на негативната статистика, отбеляза той.

Министър Найденов пожела наслука и успешен и безопасен сезон на всички любители на лова.

За предотвратяването на инциденти и нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча от агенцията по горите призовават да се спазва законът и да се следват ловната етика и морал.

По време на ловния сезон ще има засилен контрол по изпълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Преди ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. Задължително е да се прави инструктаж на участниците в лова, припомнят от агенцията.