Неадекватен хумор проявява в последния си брой македонското издание „Фокус", коментирайки трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 българи, съобщава Дарик радио.

„Бай Борисов трябва да е щастлив, че се размина без обвинение за съзнателно вкарване на нелегални диверсантни терористични групи под маската на невинни туристи", пише Никола Младенов.

Според автора „само благодарение на хората, които спасиха българите от по-голяма катастрофа, все още можем да кажем, че човещината не е напуснала Македония!".

„На „Илинден" не са се качили невинни български пътници, а става дума за туристи-самоубийци, които са били част от по-широка диверсантно-терористична група, незаконно вкарана в Македония", пише македонският публицист и добавя: „Доказателството - нямали пътна застраховка.

Второ - благодарение на съобразителността на полицията, Капитанията и преди всичко на министър Гордана (б. р. - вътрешният министър Гордана Янкуловска), с потъването на кораба им, те били спрени в желанието си да предизвикат по-голяма вреда - миниране на „Свети Наум" барабар с конаците на близкия хотел.

Доказателство - всички пътници имали листовки за „Свети Наум" на български език с фалшиво съдържание за историята му". Доказателство за „дръзкото политическо вмешателство" в трагичното събитие бил и изборът на плавателния съд.

„Само наивните могат да повярват, че случайно е избран кораб с името „Илинден"!", патетично завършва Никола Младенов.