Асоциацията на малките бензиностанции ще настоява новото правителство и Народно събрание да облекчат административната тежест в сектора с цел създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените. Според Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци дори България да добива или получава безплатно петрол, цената по бензиностанции не може да бъде 0 лв.

Причината е, че има различни разходи и регулации. Първи са логистичните разходи, защото този нефт трябва да бъде преработен. В рафинерията се изразходва електроенергия, човешки труд и се получат съответните деривати на нефта - горива и други разни, като полимери, пластмаси и прочее.

Горивата остават скъпи в големите бензиностанции у нас

Горивата остават скъпи в големите бензиностанции у нас

Малките бензиностанции продавали с над 10% по-евтино

Той обясни, че тези обезпечения е важно да се знаят, че те са в пари и търговецът трябва да ги внесе предварително, за да може да работи. Наред с тези изисквания към търговците на горива с бензиностанции, се добавят и такива за инвестиции в енергийна ефективност, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство. Те самите са резултат от едно закъсняло транспониране на две европейски директиви, подчерта Тенев. Той подчерта, че всяка страна-членка на ЕС участва в съгласувателния етап, респективно писането на тези директиви.

Акцизът и ДДС също участват във формирането на крайната цена на литър гориво. Относно акциза пък нови две европейски директиви се задават на хоризонта, които най-вероятно ще доведат до повишаване на акциза на някои видове горива, основно метана и пропан-бутана.