Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23-ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които  прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента. 

Tова заяви лидерът на "Воля" зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки по повод присъдата си от 4 годиним затвор. 

Позицията му бе разпространена от пресцентъра на "Воля". 

В какво ме обвиняват дефакто - в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка - т.е. искал съм да се спази законът!

Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи, разказва своята версия лидерът.

Осъдиха Марешки на 4 години затвор
Обновена

Осъдиха Марешки на 4 години затвор

Заради рекет и изнудване

Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми - и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!

От една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна - ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното "галено" дете -други са тези, които от години се натискат за тази роля.

Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви "успехи".

АБВ смятат, че е редно Марешки да хвърли оставка преди решението на съда

АБВ смятат, че е редно Марешки да хвърли оставка преди решението на съда

Според тях властта не следва да е самоцел

Адвокатите ми ще обжалват в законовия срок, закани се Марешки. 

Припомняме, че присъдата е за рекет и изнудване.

От ПП АБВ обявиха, че смятат за редно Марешки да хвърли оставка преди решението на Върховния съд.

Депутатският имунитет на Веселин Марешки беше искан неколкократно през годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от "Воля". Няколко дни по-късно лидерът на "Воля" и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от "Воля".