Видовден дойде много бързо. Пандемията показа дупката в здравната система и всички недостатъци. Това заяви Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) преди да внесат подписка с 11 806 подписа в Министерския съвет.

По думите й така, както започнал протестът на медицинските сестри на 1 март миналата година, така исканията им не се променили, но не се и изпълнили.

Две медицински сестри от Сливен отиват в Ямбол

Две медицински сестри от Сливен отиват в Ямбол

Те ще помагат на колегите си за справяне с коронавируса

Ние очаквахме, че колапсът в здравеопазването ще се случи след 2-3 години - тогава, когато и най-младите се уморят от тази професия, изтъкна Мая Илиева.

Медицинските сестри искат решение на проблемите им веднага, но от кого било голяма въпросителна. Те недоумяват защо като има Национален съвет за тристранно сътрудничество се дискутират проблемите на бизнеса и туризма, но не и проблемите на медицинските сестри.

Медсестрите искат да спре движението на медици между болниците

Медсестрите искат да спре движението на медици между болниците

Това е масова практика, но води до разпространяване на коронавируса

Мая Илиева се надява управляващите да свършат нещо сега, защото благодарение на тяхното безхаберие и лобистките интереси, безхаберието на обществото и на работодателите си тъпчат на едно място. "Тъпчем си в старите коловози и системата продължава по същия начин" каза тя.

Медицинските сестри нямат намерение да изнудват управляващите, настояват да има дългосрочна стратегия за здравеопазването. Ако няма такава, те са готови да си сменят професията.

Масови оставки в болницата в Карлово заради новия спешен кабинет

Масови оставки в болницата в Карлово заради новия спешен кабинет

Предизвестия за напускане са подали 16 от 20-те лекари

Много от болниците са в колапс и много от хората напуснаха. По думите на Илиева и обещаните 1000 за медиците на първа линия са били с цел да бъдат задържане те на старите си заплати.

Припомняме, че на 1 март миналата година медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.