Ангела Меркел ни похвали за водената финансова политика и за борбата с корупцията и престъпността.

Това стана на съвместната й пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Тя допълни, че има съществен напредък у нас по отношение борбата с престъпността.

Радвам се, че съм ви на гости, заяви Меркел, която днес на обед кацна за краткото си работно посещение в София.

Тя отбеляза, че това е първото й посещение у нас като канцлер на Германия.

С премиера Борисов работим добре в рамките на ЕС, изтъкна тя.
Двустранните ни отношения са много приятелски, каза още германският канцлер и добави, че с визитата си у нас се надява отношенията между двете страни да станат още по-тесни.

Отблизо следим какво прави българското правителство в борбата с корупцията и усилията за влизане на страната в Шенген, подчерта Ангела Меркел.

Тя посочи, че Германия ще направи честна и справедлива оценка за присъединяването на България към Шенген.
В тази насока Меркел обеща да бъдат разгледани всички критерии и ако те са изпълнени, страната ни ще получи подкрепа. По думите й е важно как ще се издават шенгенски визи и да няма корупция при процеса на издаването им.

Ако през ноември ни подкрепите за Шенген, България няма да спре дотук с развитието си по пътя за Шенген, заяви от своя страна Бойко Борисов. Ще удвоим и ще утроим усилията си да бъдем стабилна граница на ЕС, подчерта премиерът.

Борисов добави, че страната ни няма да допусне Германия да стане свидетел на сценарий у нас като гръцкия. Той обеща, че до следващия доклад на ЕС всички критики от предходния ще бъдат преодолени.

Президент и премиер се чукнаха с шампанско за здравето на канцлера, след като Меркел получи от Първанов орден Стара планина
Още...

Премиерът ни се похвали и че „една стара любов идва в България" - президентът на Европол, който ще пристигне в петък, за да благодари за съвместните акции с българските служби.

По време на пресконференцията германски журналист попита канцлера Меркел как ще коментира теча на специалисти и даде за пример треньора на националния българския отбор Лотар Матеус.

Германия е и ще бъде отворена страна, отговори Меркел и посочи, че в Германия учат над 10 000 български студенти.

Германският канцлер беше категорична, че няма да се наложи Германия да внася работна ръка от други страни.

Меркел допълни, че правителството на ГЕРБ полага големи усилия страната да излезе от икономическата криза. България води солидна финансова политика, убедена е тя.

Канцлерът е доволна от развитието на инфраструктурните ни проекти, където по думите й и има големи възможности за използване на европейски средства.
Меркел е доволна и от съвместните заседания между правителствата на Гърция и България, които се провеждат по примера на Германия и Франция.

Меркел посочи още, че по време на срещата с премиера Борисов не е коментирано евентуалното присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Непосредствено след брифинга германският канцлер отиде в Археологическия музея, където бе удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на русенския университет „Ангел Кънчев".

Главният секретар на университета - Таня Грозева, обяви законността на процедурата: „За мен е изключителна чест и удоволствие да обявя законността на присъждането на това звание."

По думите й решението е било разгледано и гласувано от Академичния съвет на университета. „Доктор хонорис кауза" е звание, което се дава на учени, общественици и политици - български и чуждестранни, които имат принос за развитието на България и в частност на Русенския университет.

Сред мотивите за това решение са европейските контакти  а университета с академичните среди в Германия, както и участието на Меркел в развитието на образованието и научноизследователското пространство в ЕС.