Не може да има унифициран етикет върху храните с произхода, състава и всякаква важна информация, както предлага земеделският министър Валери Цветанов.
Такова мнение изказа председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски, цитиран от БНР.
Според него всеки производител има своята марка и технология и тя е гаранция за качество. Поради тази причина при традиционните български продукти няма необходимост от подобно означаване.
Чорбаджийски отрече сред месопреработвателите да има опасения, че подобно обозначаване ще ги накара да обявят какво месо влагат в продукцията си и какъв е вносът му.
Припомняме, миналата седмица земеделският министър заяви, че върху всички хранителни стоки и напитки в цялата търговска мрежа се планира да бъде въведен унифициран етикет.
Върху него трябва да са обозначени произходът, качественият състав и технологията на производство на продукта.
pointzero
на 13.03.2009 в 19:17:13 #31myuser the second Т.е. надяваме се на безкорупционна практика. -------------- утопист-мечтател
иначе си прав де...
в моето семейство от "едно време" има една практика - отиваш до село, купуваш добитъка (прасе, агне) , колиш на място и - в големия фризер. 
pointzero
на 13.03.2009 в 18:27:48 #30иванов, антибиотици в месото, радиация в зеленчука, тежки метали в рибата и океана.... въдуха и той канцерогенен (скоро и такова изследване четох).... ами давай да си копаеме гробовете и смело към тях!
Varvarin
на 13.03.2009 в 15:50:30 #29Пойнтзеро
Но както писах малко по-надолу, ако можете избягвайте нашата "морска" скумрия или нашата "океанска", защото е най-вероятно развъждана в някой натъпкан с боклуци тукашен развъдник.
Ако можете - купувайте вносна океанска.
pusi
на 13.03.2009 в 15:48:35 #28Само да допълня-Всичко което се предлага като Смляно месо/Кебапчета,Карначета,наденица и др. е пълна Измама/тези Продукти ви гарантирам че са от най гадните Изрезки.

Varvarin
на 13.03.2009 в 15:47:40 #27Хиротама, чакай бе човек, ти всяка вечер по половин кило месо ли ядеш? Че ти ще се поболееш с такъв режим
.
Не е нужно по 500 грама филе елена да ядеш на вечер. И да, мога да си позволя винаги в хладилника да имам такова + кайзер и да ги зменям, редувам и т.н.
Като си добавиш и някакво чисто свинско месо, което да ядеш обработено (под формата на пържоли например
) и си готов - имаш набора, който ти е нужен - червено сурово + обработено, но чисто месо.
Вкарваш и риба и пилешко и въобще не ти трябват гадните им колбаси.
Преди няколко дена ядох сьомга, внос от скандинавието, скъпа е да, но вярвайте ми такава вкусна риба, която буквално ухаеше на чисто рибно месо не бях ял скоро.
Дори вече избягвам и нашите риби, скумрии, шарани, вонят или на някакви химии или на тиня, не знам с какво ги хранят и как може да натъпчеш пък риба с химия, но явно може, а явно рибешкото месо яко попива. Не знам, не съм химик, но по-добре по-малко, но чисто и възможно най-истинско.
pointzero
на 13.03.2009 в 15:45:03 #26правилно , бърн, рибата и особено океанската/морската е най-сигурно , че чисто месо , без химикали и всякакви лайна!
pusi
на 13.03.2009 в 15:44:40 #25Много ясно че Месопреработвателите ще се опънат на този закон тъй като 90% от месото е ВНОС.Всичко в нашата ;държава; е измама,Мляко,сирене,какшкавал,колбаси,месо,хляб,майонеза,кетчуп и мн др хр стоки.Колбаси,Кебапчета,луканки и др. се произвеждат от Изрезки-Трупни и от Глави.Във Сухите колбаси се слага Свински кожи за да придобият по сух и твърд вид,някой да не си въобразява че ще му ги сушат толкова време.Още нещо което е плашещо-въпреки че влезнахме в Европа контрол върху храните НЯМА,всичко е прах в очите на Хората.Аз знам поне 3-4 нелегални цехове за обработка на месо.Цехове-кара им се Вносно месо и те го разсфасоват/пълнят с вода и препарати за да стане по тежко на грамаж/,пакетирват го в тарелки или произвеждат колбаси на които пишат произведено от ЕТ-Аврам бакалина-ВАРНА.Жалко че народа не е запознат с тези неща,а пък и не се вълнува какво яде,пие и пр,важното е че се слага нещо във стомаха,да ама последствиятя след някоя година ще са тежки.Само да кажа че внос от Китай няма,почти всичко е от ЕВРОПЕЙСКИ държави,но и колко месо сус истекъл срок на годност ядем това си е отделно,като му набутат повече Подправки не се усеща.Картината е Жалка в Цялата ;Държава;.Всеки на отговорен пост получава Рушвети и той си затваря Очите за това което е видял,така че Скоро няма да се Оправим.

burn
на 13.03.2009 в 15:40:39 #24Аз отдавна спрях да ям колбаси. По едно време си купувах от Била бутчета, но са адски мазни гадни. Много повече предпочитам да ям риба
NikB
на 13.03.2009 в 15:39:35 #23Че месопроизводителите (и търговците) са въобще против етикетите.
pointzero
на 13.03.2009 в 15:05:06 #22макя ви мръсна изедници. не щете да кажете от какви боклуци си правите колбасите ,а? та измисляте разни врели некипели за марки и качество! НИСКО качество!

Hirotama
на 13.03.2009 в 15:00:33 #21Абе Varvarin
ти за вечеря сигурно ядеш 500 грама филе елена.. баси големеца 
ташко
на 13.03.2009 в 14:45:36 #20Същото е и с кебапчетата - правели ги от цели смлени заедно с костите свински глави,купени кой знае откъде ,най-вероятно от Китай. Изводът е само един:бойкот на всички мошеници произвеждащи ментета докато фалират.Ако един месец не им купуваме гадните сирена и кашкавали,салами и кебапчета,произвеждани от вносни отпадъчни продукти
Varvarin
на 13.03.2009 в 14:25:43 #19Колбаси??? Че кой разумен човек, който има възможност да не го прави, купува такива боклуци? Само чисто месо приятели. Филе Елена, и пРАжоли
тва е.
Поне там ядете само антибиотиците и химиите, с които са тъпкали животните, но не им ядете и рогата, лайната, копитата и костите и разни изкуствени заместители и допълнителни химии към самите колбаси и т.н.
Колбас - не!
Вяра на западняците също недейте има много, да не мислите, че са се втурнали да правят супер качествена продукция, особено, ако е за износ към други държави, а не за вътрешно потребление. Колбас ли е не можете да сте сигурни какво има вътре, освен ако не си го правите вие.
Miki
на 13.03.2009 в 13:59:53 #18Насо Прав си но аз дори и на западняците не вярвам дали написаното на етикета отговаря на истината. Би трябвало етикета да е унифициран относно информацията, която трябва да съдържа. Естествено без рецептурни и др. подобни тайни. Да но аз не вярвам, както писах и по-долу, че в България ще има ефективен и строг контрол относно това дали написаното на етикета отговаря на истината. Нещо повече, убеден съм, че такъв контрол ще присъства реално само в медийте за да си мислим, че съществува. Просто не знам дали си представяте на какви номера са способни властници и производители когато работят в тендем в името на собствените си джобове.
ташко
на 13.03.2009 в 13:40:57 #17Отдавна съм престанал да купувам тези гнусни и вредни за здравето ментета! Само много алчни и безотговорни хора като въпросния колбасар могат да продължават да твърдят ,че произвеждат нещо по оригинална българска рецепта.Ако вземем само луканката,чиято оригинална рецепта е от пресни меса ,а тукашните юнаци я правят или от стари салами или от замразени вносни"мърши",които ги мелят барабар с найлоните...Я у лево,пейзан с пейзан

насо
на 13.03.2009 в 13:36:40 #16Мики, прав си, но на запад на етикета си пише от колко %, какво месо е произведен килограм колбас + останалите продукти, които се съдържат /без да се изписват грамажи/. Наистина е тъпотия, и може би незаконно, да се изписва технологията и да се задължават всички производители да използват един и същи етикет. А ако министерството иска да създаде стандарти, да си лицензира продукти, да ги сертифицира и да ги продава на фирмите, които да изпълняват правилата.
ss23
на 13.03.2009 в 13:18:54 #15как ще са съгласни, нали на етикета ще трябва да напише - соя, сланина, боя, кожи, рога копита....
Miki
на 13.03.2009 в 13:16:40 #14Прав съм поради простата причина, че чуждестранната конкутенция при месо и млекопреработката не се състои в конкуренция на качествени храни. Истински качествените млечни и месни продукти почти не се внасят в България по обясними причини. Работя в такова предприятие и много добре знам от какво се превят много месни продукти, но пак по обясними причини няма да го напиша. Ще си позволя само една волност. В нашето предприятие дойде гост от западна държава и в рамките на т. нар. обмяна на опит и главно реклама извади от багажа си някакви стъкленици и шишета, дадохме му една тава и от съдържащите се течности и прахове в споменатите съдове направи кюфтета. Метна ги на скарата. Кюфтетата ухаеха прекрасно а и след това ги дегустирахме и изядохме с удоволствие. Така, че недейте да имате много вяра на западното. Много заместители на месото ги получаваме от тях и те далеч не са отровни.
4uka4a
на 13.03.2009 в 12:49:49 #13е ква история братле...знаеш преполагам слагат всичко квото имат вътре неща които не би ял вярвай ми ...знам как го влачат оп земята не го мият и кво ли не ..абе с една дума отвратителна история...никво уважение към храната нали ти казвам той работи там и не си зима месо ..престави си
4uka4a
на 13.03.2009 в 12:43:51 #12Абсолютно...само дето доста хора ще продължават да им пълнят гушите това е по лошото