Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Теpзиев, който падна в Черно море по време на учения, най-вероятно cе е взривил във въздуха. Това е версията, по която работи разследването, след като бяха открити останки от самолета, съобщава в. "168 часа".

Отломките бяха намерени в морето, на 11 километра югоизточно от Шабла.

Вчера началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов съобщи, че на мястото е открит и биологичен материал, на който ще бъде направено ДНК-изследване.

По-късно през деня майор Валентин Теpзиев официално беше обявен за загинал.

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

ВМС координира издирването

Междувременно стана ясно, че той не е катапултирал преди катастрофата, тъй като в подобен случай щеше да има радиосигнал.

Ако взривът е станал във въздуха, за което говорят pазпpъcнатите останки и откритият биологичен материал, тогава е много вероятно причината да е в дефект на paĸетата, закачена за крилото на самолета, коментират летци, цитирани от "24 часа".

Ако изтребителят се е блъснал във водата, тялото трябваше да остане здраво и завързано за седалката, посочват експертите.

Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Въпреки това операцията ще продължи

От Атлантическия съвет на България настояват да се разследва какво въоръжение е имал самолетът по време на злополучния полет дали ракетите "въздух-въздух", с които е бил екипиран, са преминали ремонт - кога е извършен той и коя е фирмата-изпълнител.

Атлантиците питат също дали по време на инцидента в този район е засечена активност на руската бойна авиация. Те настояват в разследването на инцидента да бъдат привлечени съюзници от НАТО и от партньорски страни.

Атлантическият съвет: Да се разследва има ли руска намеса в инцидента с МиГ-29

Атлантическият съвет: Да се разследва има ли руска намеса в инцидента с МиГ-29

В разследването да бъдат привлечени съюзници и партньори...

В сряда се появи версия дали самолетът не е поразен от огън на ПВО при същото учение, в рамките на което е изпълнявал мисия майор Терзиев, но според специалисти това е изключително малко вероятно.

Авиационните специалисти посочват, че е важно черната кутия на самолета да бъде открита до 4 дни, за да не бъде унищожена информацията в нея.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Според официална информация, в учението "Шабла 21" са участвали и военновъздушните сили на Сърбия, както и военни от САЩ.