Съставът на Съвета за международни осиновявания ще бъде подменен, обяви правосъдният министър Миглена Тачева в отговор на депутатски въпрос, пише „Сега".

Според Христина Христова от НДСВ. от 950 случая за 1 г.. са били решени едва 80.

 Заради редица скандали, дейността на съвета е била проверена от главния инспекторат към МС, Софийската градска прокуратура и Сметната палата.

"Вече е утвърден график на вписването и пълна инвентаризация на постъпилите досиета на деца от 2004 г. досега", добави Тачева.

Без да бъдат отразени в регистрите, децата без родители не могат да бъдат осиновени.

Решението по осиновяване в чужбина се взима от съвета, за който отговаряше бившият зам. правосъден министър Маргарит Ганев.

Той напусна преди няколко месеца, за да стане съдия по правата на човека в Страсбург, но кандидатурата му така и не бе одобрена.

Преди месеци избухна скандал със осиновяването на 3-годишно момиченце, заради което американско семейство даде под съд бившия правосъден министър Георги Петканов.

Американците Мичъл и Ан Рубин изобщо не били разглеждани като кандидати, макар да са осиновили двете братчета на 3-годишната Фатме.

Вместо това, Съветът за международни осиновявания дал момиченцето на швейцарско семейство.

ВАС спря осиновяването, но според информация в медиите въпреки това СГС го е узаконил и детето вече е в Швейцария.

Наскоро Миглена Тачева уволни шефката на Дирекцията за международна закрила на децата и международни осиновявания Антоанета Калаузка.

Тачева е уведомила социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето, че трябва да бъде създадена централна база данни за вътрешните и международните осиновявания.

Вече е почти готов новият семеен кодекс и скоро трябва да влезе в НС, обясни Тачева.