Има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR. Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини, подчерта Кожухарова.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят.

Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините - хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.