Десетки протестиращи пред президентството настояха държавният глава Румен Радев да осъди проявите на ксенофобия, заради които италианският свещеник Паоло Кортези беше принуден да напусне страната

Участниците в днешния митинг в негова подкрепа изразиха своето възмущение от безразличието на институциите, включително на Българската православна църква, срещу проявите на озлобление и нетърпимост в българското общество.

Протестът беше организиран пред президентството като пряко послание към държавния глава и тези, които днес носят отговорност за съдбата на България. От "Дондуков" 2 обаче не последва реакция, нито от официални представители на други институции.

Припомняме, италианският свещеник Паоло Кортези, който от години служеше в Белене, стана обект на нападки и заплахи за живота му заради закрилата, която даде на семейство сирийски християни. През всички години, прекарани в страната ни, той изразяваше своята съпричастност към историческата съдба на народа ни и стана инициатор за мемориал на жертвите, загинали в лагера в Белене по време на комунистическия режим.

След поредицата от нападки и заплахи срещу него, католическата църква взе решение да го отзове от страната. Преди заминаването си той сподели, че оставя сърцето си в България. Изрази и недоумението си от това, че хората в Белене, които прогониха сирийското семейство, обявявайки се за български патриоти, развяваха руско знаме.

Ватиканът си изтегля отец Паоло Кортези заради заплахите в Белене

Ватиканът си изтегля отец Паоло Кортези заради заплахите в Белене

Свещеникът си тръгва с вдигната глава

Подкрепящите отец Паоло настояха държавният глава Румен Радев "да осъди проявите на нацизъм и ксенофобия, като използва цялата си дадена от Конституцията власт, за да пресече противозаконните действия на кметове и общински съветници из страната".

Сред множеството се понесе възгласът "Достоен!" в подкрепа на италианския свещеник.

Снимка 282970

Източник: Илиан Василев, Фейсбук

Преди два дни почетохме спасяването на българските евреи - предците ни са проявили съпричастност към страданието им, а днес в Белене прогониха семейство чужденци и един достоен свещеник, коментираха участници в митинга, организиран от движение "Обществен натиск".

"Имаме ли право да се гордеем с историята си, ако днешните българи потъпкват направеното от предците ни?" - питаха хората пред президентството.

Плевнелиев отличи отец Паоло Кортези от Белене

Плевнелиев отличи отец Паоло Кортези от Белене

За приноса му за предаването на знанието за тоталитарното минало

"Трябва да се помага на хората в беда", заявиха в подкрепа на отец Паоло Кортези протестиращи. Според тях сме загубили гостоприемството си и прогонването на бежанци нарушава Закона за убежището.

На митинга се събраха над 500 души, сред които интелектуалци и общественици.

В мрежата вече се разпространява петиция в подкрепа на отец Кортези.