С думите "Сега съм българин" отец Паоло Кортези от Белене получи почтения знак на президента Росен Плевнелиев за заслугите му за развитие на гражданското общество. Той се отличава и за значимия принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната му работа за почитане паметта на жертвите на комунистическия режим.

В словото си по време на церемонията държавният глава определи отец Кортези като човек с отворено сърце, лидер и доверен човек и приятел за всички. Плевнелиев изтъкна за отеца, че не е просто душата, сърцето, двигателят на католическата общност в Белене, но и добре позната личност на всички радетели за изграждане на историческото знание и памет у нас.

В Белене Цачева избра „да помним престъпленията и политическото насилие”

В Белене Цачева избра „да помним престъпленията и политическото насилие”

Политици и граждани почетоха паметта на жертвите в лагера Персин

Отец Паоло Кортези е ректор на светилището на Евгений Босилков в Белене. "Едно безкрайно красиво кътче от природата, превърнало се в зловещ символ на комунистическите репресии, в гробница на българския интелектуален елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт", заяви държавният глава.

Президентът Плевнелиев изтъкна ролята на отеца за изграждането на мемориален комплекс на мястото на някогашния концлагер в Белене. "Това е инициатива от изключително значение, никой не бива да я подценява - колко много биха искали, но не бива. България е единствената европейска страна, която все още няма подобен мемориален комплекс за жертвите на тоталитаризма", отбеляза Плевнелиев.

Не превръщайте децата в палачи и жертви, скочи БСП срещу възстановката в Белене

Не превръщайте децата в палачи и жертви, скочи БСП срещу възстановката в Белене

Обявиха се срещу политическите мероприятия с участието на деца

Той обясни, че Паоло Кортези основава фондация, която работи за създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления. Той участва активно в обществения дебат за преосмисляне на тоталитарното минало и за предаването на знанието на следващите поколения", заяви Плевнелиев.

По думите му отец Кортези работи за това в учебниците по история да бъде отделено специално място на мъчениците от 20-ти век. "Нещо повече паметта за престъпленията на тоталитарните режими да обединява - тя да бъде използвана, за да може всички да си подадем ръка, а не да ни разединява. Едно дело достойно за възхищението на всички нас", заяви държавният глава.

Според него не може да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие. "Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. Наша е отговорността да разровим, да погледнем назад, да потърсим истината", подчерта Росен Плевнелиев.

На финала на своето слово президентът цитира самия Паоло Кортези: "Този конфликт оставил за 45 години много жертви ще бъде излекуван само чрез помирение, когато палачите кажат: "Съжалявам, съгреших, извърших престъпление", а жертвите кажат: "Аз прощавам". Целта на паметта е да постигнем помирение и само, когато раната бъде излекувана, ще можем и да вървим напред, но ако не направим нищо ще продължим да боледуваме".

"Отец Паоло Кортези се опитва да ни излекува и ние го подкрепяме в неговата мисия", обърна се Плевнелиев към Кортези и продължи с думи на благодарност за този урок по хуманност, човещина и демократична култура.

Дължим признание, почит и памет на горяните, убеждава Плевнелиев

Дължим признание, почит и памет на горяните, убеждава Плевнелиев

Удостои с орден за гражданска заслуга 30 български горяни

Отец Кортези призна, че никога не е очаквал да бъде награден от президент. "Този знак е за всички стотици, хиляди жертви на тоталитарния режим, аз съм запознат с много от тях. Почти половин България е минала през Белене и приемам знака за тях преди всичко, за близките им, които още страдат, защото някои рани никога не изчезват и този знак е знак за почит към всички тях".

Той заяви, че ще продължи с усилията си за превръщането на Белене и изграждането на мемориалния комплекс като едно красиво европейско място за поклонение. "Повече Европа в България и повече България в Европа и по темата за паметта", каза още отец Кортези.