Президентът Радев държи в плен българските институции, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг пред централата на партията.

По думите му в интервюто си пред БНР Радев е атакувал в личен план представители на ГЕРБ, защото няма аргументирани отговори на поставените от ГЕРБ конкретни политически въпроси.

Митов настоява Радев да заеме позиция по случая Навални, ясна и категорична позиция по разкриването на руската шпионска мрежа на територията на България.

Президентът определи изказванията за позицията му за Русия като "върха на наглостта"

Президентът определи изказванията за позицията му за Русия като "върха на наглостта"

Радев вижда неразбиране и манипулация на факти от страна на Бойко Борисов

"Шпионските мрежи затова са такива, защото те действат извън закона и отвъд волята на националните правителства. И когато подобни шпионски мрежи бъдат разкрити, съответните институции, включително и държавния глава, са длъжни да заемат позиция и да одобрят действията на институциите, които са разкрили подобен шпионаж, а не да шикалкавят", коментира Митов.

По думите му, предизборно президентът се опитва да лъже всички едновременно. "На едните да казва, че той е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на трети пък да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет".

На брифинга бившият социален министър на ГЕРБ Деница Сачева обясни, че всички социални плащания на бюджета са гарантирани. "Смешен е този плач за актуализация на бюджета, който чуваме непрекъснато. Всички плащания са гарантирани през Закона за държавния бюджет и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия живот на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив - интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс и всички знаете как беше приет той и как беше публикуван - за една нощ".

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост
Обновена

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост

Правителството ще реши до дни дали да внесе Плана за възстановяване и устойчивост

"Бойко Борисов предложи да има правителство с няколко конкретни задачи, една от които да бъде актуализацията на бюджета. Нищо от това не се прие и не се случи. Въпреки това, само 12 часа след встъпването на служебното правителство в длъжност, обяви, че внезапно е намерило 318 милиона лева и ще може да осигури добавките за пенсионерите в размер на 50 лева във времето, в което ще действа това правителство", заяви Сачева.

Според нея не може да се говори, че бюджетът е издънен, че хазната е празна, че има нужда от актуализация, след като 318 милиона лева бяха намерени буквално за една нощ. 

Относно Планът за възстановяване и устойчивост Сачева обясни, че той не е на правителството на ГЕРБ, а е на българската държава и общество.

"И това, че президентът има 6 проекта, за които непрекъснато лобира, това не е причина да говорим, че този план не е добър", обясни бившият социален министър.

Даниел Митов пита хората от центъра на София

Даниел Митов пита хората от центъра на София

Идеята, че ГЕРБ просто ей така ще си отиде е заблуда и спекулация. Ние знаем къде отиваме и какво ще правим