77 процента от българите одобряват присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Това сочат данните на Националния институт за изследване на общественото мнение НЦИОМ, цитирани от БНР.

Проучването е направено от 28 януари до 4 февруари 2009 г.

Одобрението е най-високо сред младите хора на възраст до 30 години (81 на сто), сред високообразованите (84 на сто), сред хората със стандарт около и над средния.

По-често скептични настроения има сред привържениците на Атака и на БСП, коментират социолозите. Одобрението на българите за ЕС нараства в годините на реалното ни членство - от 74 на сто през май 2006 г. на 77 процента през януари 2009 г., констатират от НЦИОМ.

Същевременно за последните три години те регистрират и пропорционален спад на евроскептиците. 13.9 % през януари тази година не одобряват еврочленството ни срещу 18.2 на сто през май 2006 г.

Социолозите имат няколко обяснения за тези резултати. Сред тях са не особено високото доверие към държавните институции у нас, което създава очаквания към ЕС като коректив на вътрешната политика.

Също така в условията на световна икономическа криза Европейският съюз е възприеман като защитен механизъм.

Неслучайно в настоящото изследване става ясно, че 58 процента от българите вярват, че именно ЕС е изиграл решаваща роля за прекратяване на газовата криза, отбелязват от НЦИОМ.

В последните месеци се регистрира нарастване на броя на  хората, които търсят алтернатива на сегашното управление на страната.

 Това способства по-скоро за укрепване на авторитета на европейските институции в българското обществено мнение, още повече, че критиките на европейските институции към управлението на страната се възприемат от хората като уместни и справедливи, посочват социолозите.

Те констатират, че обществото става все по-чувствително към примери от европейските практики, особено когато става дума за решаване на проблеми от национална значимост.