ВиК в Благоевград предупреждават своите абонати за мними инкасатори, които обикалят домовете на жителите на града и околните села. Измамниците имат за цел да влизат в имотите на гражданите, за да огледат какво ценно има в тях и по-късно да се върнат, за да ги оберат. Някои дори предлагат да събират пари на място. Това съобщиха от БНТ.

Росица Димитрова, директор на водното дружество, коментира, че през последните няколко седмици, от дружеството са получили сигнали за мними инкасатори, които се представят за служители на ВиК и събират "такси".

Димитрова апелира към потребителите на водното дружество да бъдат внимателни. Тя заяви, че истинските инкасатори на дружеството, носят отличителни знаци - имат табели, баджове, на които са изписани имената, съответно и дрехите са с изписано "ВиК Благоевград".

По думите и става ясно, че до момента няма данни за някой, който е въвлечен в схемата на мнимите ВиК инкасатори. Тя обясни, че на сайта на дружеството има график на посещенията. Там са изписани и имената на служителите на дружеството. Има и денонощна телефонна линия за гражданите.

Кметът на с. Бело поле, Иван Стойчев разказа, че преди около седмица, една жена прибирайки се вкъщи, вижда лепенка на вратата. На лепенката има телефонен номер, три имена на мъж и указания, че трябва да се обади, за да заплати задълженията си. "Тя беше много притеснена, обади ми се. Аз й казах - дай ми на мен имената и телефонния номер. Обадих се, някаква жена вдигна, каза, че има задължения лицето", допълни той.

Според него целта е да се обади потърпевшия. Кметът подозира, че телефонът, на който се звъни, е импулсен. Той е предупредил всички жители на селото да се обаждат на него при подобни случаи. Стойчев не е сигнализирал полицията.