Със знамена на дъгата и букети от разноцветни балони участниците в третия гей парад в София се събраха на Моста на въздишките.
Както и се очакваше, полицейската охрана бе изключително масирана, подкрепена от конна полиция и кучета.

Представителите на реда зорко следяха за всякакви провокативни и по-агресивни интервенции срещу привържениците на гей движението.
Една жена издигна високо плакат, на който пишеше: „Ние, вашите майки, ви подкрепяме".
Тя обясни пред журналисти, че иска да привлече вниманието на повече хора, защото обществото не е толерантно към различията.

„Обществото е нетолерантно към ромите, нетолерантно към хората с увреждания, а различията трябва да бъдат приемани.", каза тя.

Припомняме, през последната седмица прайдът предизвика множество разнопосочни мнения в обществото ни, като коментарите бяха крайно полярни.

Чужди посланици, редица неправителствени организации и дори ДСБ подкрепиха гей парада, като срещу тях застанаха Светият синод и няколко националистически формации.
БСН дори по-рано днес организира антишествие, на което се чуха доста крайни призиви и мнения.

Преди да потегли шествието на гей парада полицията отстрани две лица - млади мъже, които се опитали да се представят като журналисти. Единият каза, че не говори български.
Екстравагантно облечени мъже проведоха фотосесия, която за някои от организаторите на парада беше изненада.

300-400 души се включиха в шествието, което от НДК тръгна по бул. Васил Левски, за да завърши пред паметника на Съветската армия.
Участниците бяха предвождани от камион с открита платформа, на която под звуците на техно танцуваха звездите на парада. Сред множеството плакати се виждаше един, който призовава „Обичай равенството, прегърни многообразието".



В края на парада организаторите благодариха на всички, които им обърнаха внимание и продължиха със забава и музика пред паметника.

Шествието на хомосексуалистите беше съпътствано от група от няколко десетки души, които демонстративно изразяваха своето несъгласие с него. Някои от тях показваха неприлични жестове към участниците в мероприятието.

Въпреки това до сблъсъци на парада не се стигна, защото провокаторите не бяха допуснати от полицията до шествието.