Тежка остава ситуацията с множеството горящи огнища в страната, като дежурни екипи продължават да следят обстановката. В района на пловдивското село Отец Паисиево пожарът е частично овладян, но все още има тлеещи огнища на три фронта, съобщи БНТ.

Хеликоптери обливаха района с вода до късно снощи, като десетки къщи във вилната зона изгоряха, а над 15 души бяха евакуирани принудително. Засегнатата площ е значителна, а причините за пожара са в процес на изясняване. Доброволци се събират, за да подпомогнат гасенето.

От областната администрация са поискали допълнителна помощ от военните.

"Днес ще бъдат от 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и 91-ви инженерен полк - Пловдив с тежка техника, за да можем да направим тези просеки, които са необходими за локализиране на пожарите. Координираме и търсенето на водоски, тъй като тук липсва вода. Вчера бяха осигурени водоноски от община Карлово и от Пловдив. Днес се опитваме да намерим още водонски", обясни Христина Янчева - областен управител на Пловдив.

В погасяването на пожара край Отец Паисиево са участвали 40 военнослужещи с 8 единици специализирана техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Личен състав със специализирана техника - БАТ и челен товарач, от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, се включиха с помощ на същото място от 07.40 ч, а хеликоптер Ми-17 и екипаж от състава на 24-та авиобаза - Крумово на Военновъздушните сили се включи от въздуха в погасяването.

До момента огънят в селото е изпепелил вече над 30 къщи.

Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Единият фронт на огъня, в посока Стрелча, е локализиран вчера късно вечерта. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи както през нощта, така и тази сутрин. Все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето се участват всички противопожарни екипи от областта, с подкрепление и от София. Вероятно ще се наложи и използването на хеликоптер за втори ден, тъй като теренът е труднодостъпен.

Симеоновград

Силният вятър снощи разпали отново огъня край симеоновградското село Константиново, което доведе до евакуация на хора от последните къщи. Направени са просеки, за да се спре разпространението на огъня. Много от жителите на селото излязоха на главния път, страхувайки се, че стихията ще достигне домовете им.

Болярово

Продължава наблюдението на пожара, който пламна в близост до пограничните села Горска поляна и Воден в община Болярово. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас. Прокарани са просеки, за да се ограничи разпространението на огъня - това е постигнато откъм Горска поляна, където са засегнати няколко необитаеми къщи, кошери, селскостопански постройки и масиви с различни видове насаждения. Към тази сутрин огънят се разпространява в гориста местност посока Воден и Малко Шарково. Кметът на община Болярово Христо Христов обяви частично бедствено положение. Към момента няма опасност огънят да засегне газокомпресорната станция Странджа, в близост до границата с Турция.

Към село Воден е излетял втори хеликоптер от състава на авиационна база - Крумово, AS 532 AL Cougar за оказване на помощ при пожара в района на селото.

Стара Загора

Големият пожар край Стара Загора беше овладян, но частичното бедствено положение остава в сила. Дежурни екипи наблюдават периметъра на пожара през нощта, за да предотвратят ново разрастване.

Отворен е пътя Стара Загора - Старозагорски минерални бани в двете посоки, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, като призовават водачите да шофират при повишено внимание и с ниска скорост, тъй като все още продължава работата на екипите на пожарна, горско стопанство, военни и десетки доброволци, които при нужда пресичат шосето, има разположени и автомобили, водоноски и друга техника.

Ситуацията на този етап позволява отварянето на пътя, но при необходимост, той отново ще бъде затворен, като това ще бъде обявено предварително на официалната страница на Община Стара Загора.

И днес ограничават движението на камиони в следобедните часове

И днес ограничават движението на камиони в следобедните часове

Спазвайте указанията на Пътна полиция и АПИ

Вчера заради пожара в Старозагорско бе активиран механизмът за гражданска защита към Европейския съюз и в борбата със стихията у нас се включиха два хеликоптера от Чехия и хеликоптери от Румъния.

За днес НИМХ също обяви червен код за високи температура в цялата страна