Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия реши на 7 април 2013 г. - Неделя Кръстопоклонна - във всички храмове в диоцеза на Българската православна църква след св. Литургия да бъде отслужен молебен към Всеподателя Бога с молитва към Честния и Животворящ Кръст Господен за изпросване на благодатната закрила на Пресвета Троица над българския народ.

В катедралния храм "Св. Александър Невски" св. Литургия ще започне в 9.30 ч.

Нека съборно се обединим в гореща молитва към Бога - за Негова прослава и за утеха и спасение на скъпия ни народ!, призовават от Св. Синод.

В петък започна тридневният молебен за мир, здраве и благополучие на българския народ.

Припомняме, идеята в петък, събота и неделя основните вероизповедания у нас да проведат молебен за здравето и благополучието на българите бе продиктувано от отчаянието, обхванало българите и неговото отражение - вълната от самоубийства в цялата страна.

Предложението отправи лично президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на основните вероизповедания в България, сред които викарният епископ на Негово светейшество Знеполският епископ Йоан, представители на главния мюфтия и епископ Христо Пройков, председател на епископската конференция на Католическата църква.

Според държавния глава всички религии трябва да се обединят в тази трудна ситуация. „Да се помолим за самотните и да покажем солидарност", призова президентът.