Според последните данни от мониторинга, провеждан от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), не са забелязани замърсявания в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

Изпратените данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до Басейнова дирекция "Черноморски район" в околностите на Одеса в Украйна също не откриват подобно замърсяване.

На 20 юни, Басейновата дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория - Варна извършиха седмичния мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Допълнителни показатели са включени в мониторинга, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

В мониторинга се проследява потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военни действия. Следи се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на новата ситуация са включени и допълнителни показатели като пестициди и други. До момента не са открити нито едно превишение от изследваните показатели.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Засиленият мониторинг на крайбрежните морски води продължава