Възможно е да няма ново поскъпване на парното през януари. Това прогнозира пред БНР председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той се аргументира със стабилизирането на цената на петрола на международните пазари.

Не очаквам през следващите три месеца да има някакви големи повишения, а даже бих казал изобщо да няма повишение на цените на петрола, което означава, че ние може би няма да пипаме цените за втората част от сезона.

Дори и да има малко увеличение, това няма да се отрази на топлоенергията, обясни той.

Припомняме, преди дни стана ясно, че увеличението на цената на природния газ от 1 октомври ще бъде 6,67%. Експерти прогнозираха, че цената на парното в страната може да се увеличи между 3 и 4%.

Семерджиев отрече да има натрупване на печалби в "Булгаргаз". Той изключи варианта задълженията на топлофикационните дружества да се стоварват върху коректните потребители.

Според председателя на ДКЕВР поскъпването на електроенергията за масовия потребител от средата на идната година може да е само с 6-7, вместо с 12%. Това обаче ще стане само ако бъде компенсиран ефектът от изчерпването на безплатните квоти въглероден диоксид.