Създава се благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани. Това се казва в позиция на Външно министерство след последния скандал около руското посолство у нас. 

Заместващият директора на дирекция "Източна Европа и Централна Азия" посланик Георги Панайотов е провел разговор със съветник в посолството на Руската федерация.

МВнР не реагира на обидите на руското посолство

МВнР не реагира на обидите на руското посолство

В отговор на запитване от Атлантическия съвет…

Той е предал позицията на българската страна по повод безкритичното публикуване на фейсбук страницата на посолството на препечатка от сайт, става ясно от съобщение на МвНР.

Представителят на МВнР е изразил разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации. В него неодобряващи руската политика граждани са наречени "олигофрени и малоумници" и "жълтопаветни русофоби". Публикацията е на родна медия. 

Подобни действия не допринасят за двустранните ни отношения с Русия, а напротив, създават благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани, е заявил той.

Припомняме, че вчера вечерта стана ясно, че Министерството на външните работи няма да излезе с официална позиция във връзка с тиражираните от руското посолство обидни квалификации срещу български граждани. 

МВнР да поиска извинение от руското посолство, настояват от Демократична България

МВнР да поиска извинение от руското посолство, настояват от Демократична България

За обидния материал, поместен на страницата на посолството във "Фейсбук"

Според "Демократична България" провокацията на руското посолство идва, след като кметът на София Йорданка Фандъкова разреши елхата от Русия да бъде поставена до катедралния храм "Света Неделя", "където на 16 април 1925 г. бяха избити 134 българи и над 500 ранени при терористичен атентат, организиран по заповед, дошла именно от Москва".