Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стартира процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки за ефективна борба с градушките и опазване на земеделската продукция. Това обяви служебният земеделски министър Георги Тахов на среща с браншови организации на селскостопански производители в сградата на ведомството. Информация за срещата беше оповестена от пресцентъра на МЗХ.

По думите на Тахов е извършен обстоен анализ от Изпълнителна агенция "Борба с градушките". Предвижда се да бъдат изградени нови ракетни площадки включително в райони, където към момента няма защита от градушки. Към Регионалната дирекция за борба с градушките в Старо село в област Сливен се предвижда да бъдат изградени 7 нови площадки, а в Долни Дъбник в област Плевен - още 4. Георги Тахов съобщи също, че е разпоредено да бъде извършен пълен анализ за максимално разширяване обхвата на градозащитата на територията на България.

КФН призовава застрахованите да си търсят правата след бедствията в страната

КФН призовава застрахованите да си търсят правата след бедствията в страната

Бойко Атанасов зове и за приоритетни действия на застрахователите в засегнатите региони

Земеделските производители коментираха нанесените щети от падналите напоследък градушки в страната по селскостопански площи и оранжерии и причините много от тях да не са застраховани. На срещата бяга обсъдиха възможностите за въвеждане на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Тахов отбеляза, че към момента за 2024 г. са подадени 3 пъти повече заявления по схемата за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукция спрямо същия период на миналата година. "Работи се интензивно по оценката на щетите на базата на подадените заявления от земеделците", каза още той.

Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов пък представи информация за проведени срещи с Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) и с държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД), на които са ограниченията за обработка на градоопасни облаци по самолетния способ.

Земеделският министър разпореди пълна проверка на Агенцията за борба с градушките
Обновена

Земеделският министър разпореди пълна проверка на Агенцията за борба с градушките

Георги Тахов обещава бързо обезщетение за щетите

Шефът на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" Валери Ценов оповести данни за изменението на климата в България и тенденцията към повишаване на честотата на екстремните климатични явления. Той също отбеляза, че в момента с ракети се защитава площ от общо 21,6 хил. кв. км в районите с най-много градушки в страната в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. Ракетните площадки са 262. От агенцията подчертаха, че качеството на използваните от тях ракети за противоградова защита е добро и е доказано в международни лаборатории.

Георги Тахов информира за хода на Кампания 2024 за директните плащания. Той посочи, че е активен бутонът за приключване на заявленията на земеделските производители в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие". Към момента за кампанията са подадени общо над 48 хиляди заявления със площи от 3,3 млн. ха. Тахов увери, че е създадена организация за приключване на кампанията в срок с цел навременно изплащане на средствата към производителите.

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Засегнати са десетки хиляди декара земеделски площи