Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков напуска със скандал Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заради скандал с парламентарната група на ГЕРБ. Причината - промените, които Рашков иска в Наказателно-процесуалния кодекс и заяждането от страна на депутатите на ГЕРБ за така представените промени.

От ГЕРБ се заядоха с вътрешния министър Бойко Рашков. Първо Радомир Чолаков заяви, че с промените, които иска да направи Рашков в НПК, се слага байпас на прокуратурата, като заяви, че няма да отправя въпроси към "бившия министър на вътрешните работи". След това Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ ще настояват законодателните предложения да бъдат обсъдени и на друго ниво, с други институции - казали се доста сериозни въпроси. В момента да се обсъждат промени за процесуално-следствените действия, да се говори за разследващи органи и неотложност за това как да се търси начин, включително и да се избегнат разпоредби, на Атанасова ѝ се вижда странно.

Бойко Рашков: С прокуратурата работим на различни планети

Бойко Рашков: С прокуратурата работим на различни планети

С промени в НПК Рашков спестява едно действие на прокуратурата

Бойко Рашков, като запита какво прави тук изобщо и напусна пленарната зала. След като Рашков напусна залата, депутатите на ГЕРБ го изпратиха с аплодисменти.

Пред журналисти след като напусна залата на заседанието Рашков изтъкна, че има идеи за промени в НПК, за да може разследващите органи да станат по-резултатни. Рашков е дал възможност на гилдията, включително съдии, прокурори и адвокати и доста сериозни практици, които имат преподавателска дейност, да сондира мнения, за да възприемат предложенията в НПК.

Той уточни, че основните промени се отнасят до поставяне началото на наказателния процес. Сега бихме имали две възможности - едната е само прокурорът да образува досъдебно производство, което поражда много сериозни неудачи.

Но и така Рашков щял да извади случаи, които "отлежават успешно в прокуратурата. Първата такава преписка щяла да е за АМ "Хемус".

"На всичко това ми се отговори и моята студентка Десислава Атанасова започна да ми чете лекции. Това беше една от причините да напусна заседанието на комисията, макар че не е надхвърлила и надминала своя учител като я виждам какво разсъждава. Трябваше да изпита малко неудобство в тази посока", каза Рашков.

Студентката Атанасова възмутена от слабите нерви на преподавателя й Рашков

Студентката Атанасова възмутена от слабите нерви на преподавателя й Рашков

Рашковото МВР е провал

Той посочи, че нямало чуваемост по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и имало някакви рекетьорски групи, които се насочват веднага да заглушават гласа. Рашков не предвижда в проекта за промени в НПК да се дистанцира прокуратурата и да се елиминира прокуратурата. Никой не засяга правомощията на прокуратурата по член 127 и член 128 по НПК, подчерта Рашков.

Рашков се заяде и за колата на бившия финансов министър Владислав Горанов. Сигурно трябва да чакаме още 55 години, за да може някои такъв като Валентина Маджарова да се произнесе по производството, заяде се Рашков.

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

По сигнала на "Инса ойл" за нов Цумгейт, но с цената на горивата