На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа, съобщават от Световната здравна организация.

Днес е Световният ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Мотото е "Всеки път има своята история". Вече 25 години той се провежда всяка трета неделя на ноември.

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа - 230 души всеки ден, 83 000 души всяка година.

През 2017 г. по пътищата на България са регистрирани 6 888 тежки пътнотранспортни произшествия, вследствие на които са загинали 682 лица и са ранени 8 680 души. Най-голям е броят на произшествията поради неправилни действия на водачите - 6 548, като 30.6% от тях се дължат на превишена и несъобразена скорост.

Организации като СЗО, ЕС, ОИСР, Световната банка и Икономическата комисия за Европа на ООН препоръчват прилагане на подхода на "безопасни системи" за осигуряване на безопасността по пътищата. Той произхожда от европейски държави като Швеция и Норвегия и се основава на три ключови принципа.

Първият е, че човешкият живот винаги е най-големият приоритет. Всички решения, включващи транспорт и движение, трябва да бъдат пречупени през тази призма.

Вторият принцип е, че да се греши е човешко, всички правим грешки. Тези грешки могат да се дължат на разсейване или забравяне, усетена необходимост да се поемат рискове или неосъзнаване на опасностите. Грешките могат да са: да поддържаш прекалено висока или несъобразена скорост, да не поставиш предпазен колан или моторна каска, да отговориш на повикването по телефона или на имейла, докато караш, или да седнеш зад волана, след като си пил алкохол или си използвал упойващи вещества.

Третият принцип е, че човешкото тяло е крехко. Сериозните наранявания могат да бъдат сведени до минимум чрез поставяне на подходящи ограничения за скоростта, чрез иновативен дизайн на пътната инфраструктура и на превозните средства.

Отговорността за безопасността по пътищата се носи от всички. Обществото счита, че отговорност за пътната безопасност носят правителството и държавните агенции. Това е вярно, но не изключва ролята и отговорността на всеки един от нас.

Някои факти за днешния ден:

Травмите от ПТП са водещата причина за смъртност при децата на възраст 5-14 години и втората по честота причина за смърт при хората на възраст 15-29 години;

Смъртните случаи в резултат на ПТП са само върхът на айсберга, милиони хора претърпяват травми, много от които са с много сериозни последици, продължаващи през целия им живот;

Нараняванията в резултат на ПТП не са само "нещастни случаи" те имат рискови фактори и следователно са предотвратими;

С един или два основни поведенчески рискови фактора (несъобразена скорост, консумация на алкохол, неизползване на каски, предпазни колани, детски столчета и др.) се свързват половината от всички фатални последици от ПТП;

Ключови фактори за стимулиране на безопасно поведение от страна на участниците в движението са комплексно законодателство в сферата на безопасността на движението по пътищата и стриктно прилагане на законодателството. Без действия от страна на правоприлагащите органи законодателството е просто лист хартия;

Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложен спад от 50%.

Надсловът на Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2018 г. е "Всеки път има своята история", с което се подчертава, че пътищата са нещо много повече от физическа връзка между точка А и точка Б.