Европейско изследване през 2008 г. показа, че България е на второ място в Европа по броя на редовно и епизодично пушещите европейци.

Национално представително изследване през 2007 г. у нас установи, че редовно пушещите мъже са 46.6% мъже, а редовно пушещите жени нарастват, в сравнение с миналите години, и вече са 32.7%. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство, цитирани от zdrave.net.

За поредна година Световната здравна организация обявява 31 май за ден без потребление на тютюневи изделия.  Всяка година организацията обединява жителите на планетата около актуална тема, насочена към живот без тютюневи продукти.

Тази година темата е: „Здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия" с разбирането, че здравните предупреждения са част от решаването на проблема с тютюневата епидемия.

Световният ден без тютюн 2009 г. у нас ще бъде отбелязан на 31 май с пресконференции, видеодемонстрации, състезания, анкетни проучвания и др., организирани от 28-те Регионални инспекции за контрол и опазване на общественото здраве.