Пряко или косвено в цялата страна и по цялата верига на източване са замесени над 1000 данъчни служители.

Схемите на Мургина са били по-дръзки от САПАРД-осването на еврофондовете и по-безцеремонни от публичните убийства в България.

Това се посочва в разпространена до медиите позиция на партия „Ред, Законност и справедливост".

В тази връзка партията  ще внесе нов сигнал до Софийска градска прокуратура срещу „кръга Мургина" и покровителите му за злоупотреба с власт и търговия с влияние.

От "Ред, законност и справедливост" настояват финансовия министър  Пламен Орешарски да бъде извикан пред Парламентарната комисия за борба с корупцията във връзка с аферата „Мургина".

Народните представители Яне Янев и Димитър Абаджиев ще внесат утре проект за въпросник, на който той да даде отговори пред парламентарната комисия.

В него ще фигурират следните въпроси:

  • Контрабандистите на финансови транзакции свързани ли са с политици, полицаи и магистрати?
  • Защо българските граждани години наред тънат в неведение за колосалните кражби от техните данъци?
  • Кой и как е покровителствал трафикантите на ДДС?
  • Има ли и други измами, свързани с възлагане на обществени поръчки, одитиране и управление на евросредства в Министерството на финансите?

Преди Орешарски да се яви в комисията от РЗП очакват серия от уволнения на данъчни чиновници, замесени в както се изразяват от партията „най-голямото източване на пари от държавната хазна на България за времето на прехода".

Припомняме, именно от "Ред, Законност и справедливост" излязоха с позиция, че висши служители на Националната агенция за приходите са участвали в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери.

Дни по-късно шефката на НАП Мария Мургина депозира оставката си пред премиера чрез финансовия министър Орешарски. Впоследствие Станишев я освободи от длъжност.