Малко над 300 души са били глобени за липса на маска в градския транспорт в София. 141 от актовете са наложени в метрото. Това показват данните на Центъра за градска мобилност до 10 септември, съобщи "24 часа". Написани са и 1000 предупредителни протокола. Санкциите се налагат от полицията.

Едва 124 акта за неспазване на мерките пък са наложили от Столичната здравна инспекция. Глобени са около70 души и 57 фирми, собственици на магазини, ресторанти и нощни барове. Това показва справка на здравната инспекция.

Основно глобите са за липса или неправилно поставяне на маски или шалове, като голяма част от тях са съставени в супермаркети, магазини за търговия с хранителни и нехранителни продукти и заведения за обществено хранене, обясняват от РЗИ.

Скок на случаите на коронавирус у нас

Скок на случаите на коронавирус у нас

Починали са 12 души

Издадените към момента актове са 124, а общият брой на проверките - над 4700, във фитнес зали, молове, басейни, старчески домове, детски градини, фризьорски салони, автогари, офис сгради, ресторанти, кафенета. Глобените в нощни клубове са 52-ма, а в магазините и закусвалните - 27.

Глобите за физически лица са близо до долната граница от 300 лв., уточниха от РЗИ, но не казаха какви са за фирмите, при които диапазонът е от 500 до 2000 лв. за първо нарушение и 2000-5000 лв. за повторно.

Със застудяването на времето и връщането на софиянци от летните отпуски съвместните проверки с полицията в градския транспорт за носене на маски отново ще бъдат засилени, съобщават от ЦГМ.