Продължава операцията по изтеглянето на кораба Vera Su на сушата, за да бъде ремонтиран, съобщава БНТ.

Това ще се случи във военния кораборемонтен завод във Варна.

Първоначалният оглед показва, че щетите в машинното отделение и по корпуса са големи - повече от 50% от обшивката трябва да бъде подменена.

Плавателният съд, който близо месец беше заседнал в скалите край Камен бряг, е в много лошо състояние. По корпуса му има над 10 пробойни, като някои от тях са големи близо метър.

"Външната обшивка е силно деформирана. Както може да се види оттук самата носова част е силно деформирана, булбовият нос, форщевена са деформирани. Подрулващото устройство също е в много лошо състояние", обясни Стефан Стоянов, административен директор на ТЕРЕМ КРЗ "Флотски арсенал"- Варна.

Държавата още чака парите за изтеглянето на Vera Su

Държавата още чака парите за изтеглянето на Vera Su

Започва ремонт на кораба

В машинното отделение също има пробойна, за която обаче се предполага, че е станала още преди корабът да се блъсне в скалите.

Това ще се изясни окончателно на по-късен етап, след като машинно отделение бъде освободено и има достъп за установяване каква е самата пукнатина. Ще се влезе във всеки един танк, защото имаме съмнения, че има пробойни и между самите танкове и влиза от единия танк в другия, обясни Стоянов.

След като водата от баластните танкове се оттече, плаващият док ще бъде повдигнат и корабът ще бъде изтеглен на сушата с помощта на специални релсови колички.

Предстои утре да бъде извършен оглед от представители на прокуратурата.

След това експерти от Морска администрация, от Българския корабен регистър и от ТЕРЕМ "Флотски арсенал" ще направят оценка на щетите.

Засега не е ясна съдбата на Vera Su. Ако до края на седмицата корабособственикът и застрахователят не платят щетите обаче, плавателният съд ще бъде продаден на търг от държавата.

Продаваме Vera Su на търг, ако не получим парите за операцията

Продаваме Vera Su на търг, ако не получим парите за операцията

Очаква се в началото на следващата година да може процедурата да бъде обявена