Нова наредба за безопасността на детските играчки одобри правителството. С документа се въвеждат изискванията от европейска директива.

Наредбата ще забрани на пазара да се пускат артикули, в които има едновременно играчка и храна и те не са опаковани поотделно. На пазара няма да се допускат и играчки, които излъчват шумови емисии и създават риск за слуха на детето.

Въвеждат се изисквания за ограничаване на електрически задвижвани коли и играчки и лимитиране на вътрешното напрежение до 24 волта с цел да се избегне увреждане на детето от електрически удар.

Освен задължителната маркировка за качество производителите трябва да вписват минималната и максималната възраст на ползвателя, минималното или максималното му тегло, уменията, които се изискват от него за да ползват безопасно играчката и предупреждение когато се налага играчката да се ползва под надзор на възрастен.

Тези указания трябва да се нанесат на място върху опаковката по начин, който привлича вниманието на потребинеля. Новият нормативен акт влиза в сила от средата на следващата година и ще отмени сега действащата наредба за съответствие. Играчките, пуснати на пазара преди 20 юли 2011 година, ще бъдат на него до изчерпване на количествата.