Към момента Националната агенция за приходите (НАП) е отпуснала финансиране на над 6 400 лица, които стопанисват над 15 000 обекта в най-различни икономически сектори, преобладаващата част са от ресторантьорския бизнес. Общата стойност на подкрепата, одобрена от НАП, е в размер над 75 млн. лв. до момента.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров уточни на онлайн брифинг, че до края на тази или началото на следващата седмица трябва да бъдат обявени параметрите по кандидатстване по последните противоепидемични мерки за микро, малки и средни предприятия.

Основните характеристики са засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. НАП изцяло партньорски е фокусиран към резултата в програмата, с ясното съзнание, че това е извънреден ангажимент извън обичайните занимания на НАП и основното разбиране, че бизнесът в условията на пандемия е негативно засегнат.

Подкрепата на затворените бизнеси с оборотен капитал чрез НАП продължава

Подкрепата на затворените бизнеси с оборотен капитал чрез НАП продължава

За да бъде отпусната бързо поисканата подкрепа, от НАП апелират за реакция в 7-дневен срок

"С цената на извънредни усилия екипът на НАП е постигнал този резултат до момента", подчерта Росен Бъчваров.

Между 7 и 8% са отказите от подадените заявленията, като две са големите категории, при които се постановяват такива откази - бизнеси, които не са били засегнати от мерките и компании, които имат съвсем друг ход на икономическата дейност. Съществуват редки и малобройни случаи на формирования, които не представляват юридически лица. На тях също е отказана помощ.