Националната агенция по приходите (НАП) ще възстанови предсрочно около 300 милиона лева ДДС на фирми, регистрирани като големи данъкоплатци в България, предаде БНР. Става въпрос за дружества и големи инвеститори, производители на стоки, части и консумативи, основно за експорт. През изминалия месец те са осъществили сделки с държави-членки на ЕС и с трети страни, като са ги декларирали в НАП.

Целта в настоящата сложна обстановка е милиони левове максимално бързо да се връщат в стопанския оборот. По този начин няма да се затрудни икономическата дейност на предприятията. Освен това така се генерират и нови приходи в държавната хазна. Това спомага за обслужването на важни социални и икономически сектори в страната.

"За пореден месец дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" (ГДО) ще възстанови предсрочно ДДС на почти 90% от дружествата, които са го декларирали.", заяви директорът на ГДО Георги Стефанов. Сумите се възстановяват бързо на фирмите с добра данъчна история. Стефанов добави, че подходът на НАП е продиктуван изцяло от разбирането и желанието за максимално облекчаване дейността на бизнеса.

НАП осуети измама с ДДС за 300 000 лева

НАП осуети измама с ДДС за 300 000 лева

Установен е опит да се избегне плащането на дължимо ДДС, посредством фиктивни сделки със стоки в големи количества