Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов е бил нападнат докато е инспектирал текущ ремонт на пътното платно на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на столицата, съобщиха от политическата формация. Нападението е извършено в отсечката между улиците "6 септември" и "Георги Раковски" в 9:30 ч. от живеещ в района мъж.

Нападателят първо се качил на строителна машина и взел ключа й, докато тя била в движение. От "Спаси София" изтъкват, че така са били застрашени животът и здравето на работниците и минувачите. Спасов опитал да се противопостави на нарушителя, който го нападнал и ударен в лицето, при което му счупил очилата, а общинският съветник получил леки наранявания.

Стефан Спасов е подал сигнал до органите на реда.

"Абсолютно недопустимо и неприемливо е проявяване на каквато и да е агресия, още повече физическа, срещу който и да е. Остро осъждаме нападането над общински служител", подчертава лидерът на партията Борис Бонев. Той посочва, че от "Спаси София" уважават правото на всеки да протестира, като от формацията също многократно са отстоявали мнението си с протести. Никога обаче не си били позволявали да проявяват агресия срещу когото и да било. Бонев настоява нападателят да понесе своята отговорност.

"Аз като общински съветник към избран да защитавам интересите на софиянци. В момента една група от граждани застават срещу намеренията на Общината да извърши един планов ремонт. Изключително ми е неприятно, че днес трябваше да сте стига до подобни ескалации, които за мен показват единствено липсата на аргументи на протестиращите", коментира нападнатият Стефан Спасов.

Ремонтни дейности в участъци от булевард "Патриарх Евтимий" се извършват от четвъртък. Живеещи в района граждани изразяват недоволството си от ремонтите с протести. Сред организаторите е Иво Дошев, администратор на YouTube платформата "Обществен контрол".

От публикация на "Спаси София" във "Фейсбук" става ясно, че именно той е нападнал Спасов. "Не можем да повярваме, че това се случва, но ситуацията е недопустима. Настояваме за спешни мерки от страна на МВР и за най-строго наказание за това физическо посегателство! Ние няма да оставим София да бъде тероризирана и манипулирана от малка групичка, тясно свързана с ГЕРБ, начело с неуспешния им кандидат за кмет на район "Средец" (Венцислав Банчев - б.р)", се изтъква в поста.

От своя страна Дошев коментира ремонтните дейности в социалната мрежа вчера: "С Бонев под вежди се гледаме строго. Разбрал той, че съм отишъл до Варна и решил да почва с безобразията по Патриарха и Фр. Нансен. Е няма да му се получи!"

Той обявява в профила си и проведения от 18 ч. снощи протест срещу "безобразията и незаконната реорганизация на движението и паркирането на Борис Бонев". "Безчинствата на Борис Бонев и зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов (и двамата от "Спаси София") водят до пълен транспортен хаос в столицата", заявява Иво Дошев. Той е публикувал заповед за въвеждане на временна организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий". "Заповед без номер и без подпис. Анонимно... И действат през нощта. Потайно. Също като есента на 1944. Тоя път обаче ще изграждат велоалея. А лъжат дори районния ни кмет Traicho Traikov, че нямало нищо подобно. Нищо ново не са измислили, нищо старо не са забравили", пише активистът.

Нова телевизия съобщава, че от МВР са потвърдили за нападението над Спасов. Медията информира и за проведения по-рано днес втори протест на хората, живеещи в района. Според тях по булевардите се "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" се изграждат незаконни велоалеи и живущите там ще останат без достъп до паркоместа.

По думите на Иво Дошев проблемът с паркоместата в района е огромен и вечер е невъзможно човек да намери къде да остави автомобила си. "Намаляват се лентите на "Фритьоф Нансен" от три на две, което ще доведе до задръствания и мръсен въздух. Това е в тотално противоречие със зелената концепция за София", смята той.