Неизвестен мъж „атакува" парламента с димки. Те бяха хвърлени пред централния вход на сградата. Усеща се миризма на сяра.

От охраната на Народното събрание реагираха мигновено и на място веднага дойде шефът на охраната.

В същото време там течеше изказване на червената депутатка Мая Манолова.

Минути по-късно бе задържан човекът, хвърлил димката. Той е на видима възраст 40 години, облечен е с къси бежови панталони, синя риза.

Мъжът не пожела да отговори на въпроса какво иска да каже с този си акт, нито какво го е мотивирало да хвърли димки по сградата на Народното събрание.
На журналистически въпрос той заяви твърдо: „Изчезвай!"

Докато дойде полиция, задържаният бе отведен в служебно помещение на охраната на парламента. Един час по-късно той бе откаран с кола на жандармерията в 1-во РУП. С него е разговарял психолог.

Мобилните връзки в района бяха заглушени.

40 минути след инцидента на място пристигна екип на СДОТО, който "въоръжен" със специално оборудване, провери съдържанието на сака и го откара с бял бус.

По-рано районът около конфискувания сак с димките беше отцепен с полицейска лента. Мъжката част от журналистическата гилдия твърди, че димките били бойни. Фотографи са заснели телефон и пластмасово устройство в чантата. Има съмнения, че това е бомба.


Шефът на пресцентъра на НС Христо Краевски поясни, че става дума за мъж на около 35-40 години, който е оставил две димки пред южния вход. След това е побягнал с червено-черна чанта, но охраната е реагирала своевременно и го е задържала.

По думите му в момента органите на реда проверяват чантата. „До момента задържаният не е направил никакви изказвания. Установено е, че  действал сам. Това е което знаем, това е което виждаме", поясни Краевски.

По неофициални данни обаче „нападателите" са били трима, но двама са успели да избягат.


Периметърът около чентата е отцепен, но и от разстояние се вижда предмет, наподобяващ взривно устройство

Краевски припомни, че за последните 1-2 години един или два пъти е имало инциденти пред сградата на НС, но няма спомени в близките години да са хвърляни димки.

Иначе работата на НС продължи нормално, депутати и други служители не са евакуирани. 10 минути след инцидента беше отцепено и движението около сградата. В 12.40 часа по "Цар Освободител" вече се пропускаха превозни средства.

Пред входа на сградата, където бяха хвърлени димките, има 7 полицейски коли, а на останалите входове - по една-две.
Междувременно полицията разшири периметъра на полицейските заграждения около НС. Първоначално беше на два метра от централния вход, след това стигна до паметника на цар Освободител.

Мисля, че са взети достатъчно мерки за охрана на парламента. Това заяви Христо Краевски в кулоарите на парламента, след като операцията по „обезвреждането" приключи успешно. По думите му МВР може да даде повече информация за самоличността на мъжа с димките. Секретарят на НС пък е човекът, който може да каже дали ще се вземат допълнителни мерки за сигурността на НС.

От своя страна шефът на СДВР Валери Йорданов уточни, че мъжът е отказал да каже името си на полицаите. В него не са открити и лични документи. От полицията обясниха още, че в чантата е намерен и пластмасов пистолет. Началникът на Столична полиция разказа още, че мъжът е хвърлил 2 димки, но едната не се е възпламенила, а другата е загасена от служител на НСО.

По-късно от МВР съобщиха, че в РПУ-то мъжът се е представил като гражданин на Нова Зеландия. Твърдял, че името му е Джон Смит и отказал да даде друга информация за себе си.

Извършен му е личен обиск, задържан е в рамките на 24 часа, снети са дактилоскопни отпечатъци