Картина, обявена като платно на френския импресионист Клод Моне, бе продадена на търг от частен съдебен изпълнител за 12 800 000 лева, съобщи Дарик.

Произведението е собственост на Чуде Георгиев. То е било заложено като обезпечение по кредит от 319 000 долара, с които са купени два трактора.

Според собственика картината е автентична и струва 24 млн. евро.

Експерт на банката и частният съдебен изпълнител обаче са категорични, че тя е фалшификат и струва 5000 лв. По случая има жалба в Софийския градски съд и във Върховната касационна прокуратура.

На търга, организиран от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, се явили деветима купувачи. Осем от тях наддавали със суми, близки до началната сума за наддаване - 3975 лв.

Един единствен купувач, физическо лице, е дал сензационната сума от 12 800 000 лв. и е спечелиКул търга.

Засега се знае само, че купувачът носи фамилията Чавдаров.

По процедура парите трябва да се платят в 7-дневен срок по сметка на частния съдебен изпълнител. От тях се погасява вземането на банката, удържат се таксите на съдебния изпълнител и остатъкът се изплаща на собственика на картината. Така ако след седмица парите бъдат платени, Чуде Георгиев ще вземе не по-малко от 12 млн. лв.

Картината е обявена за продан, тъй като собственикът й - лидер на основаната от него Българска работническа социалистическа партия, с която е участвал няколко пъти на местни и парламентарни избори, я заложил през 2002 г. като обезпечение по кредит.

Той е в размер на  319 000 долара, с които Димитров купил двата трактора и прикачен инвентар.

Чуде Георгиев имал картината от дядо си, търговец от Враца. По-късно разбрал, че това е неизвестно произведение от ранния период на Моне и предприел действия да я сертифицира.

По думите му картината е изследвана от западни експерти, които потвърдили, че авторът е Моне. Те й измислили името „Разходка в имението".

Димитров решава да застрахова картината за 8 млн. долара в ДЗИ, а презастрахователната му полица за същата сума е от британската застрахователна компания „Лойдс".

Той твърди, че от аукционната къща „Кристис" му казали, че цената на картината е между 15 и 24 млн. долара, а от „Лойдс" му предлагали да я застрахова за максималната сума от 24 млн. долара.

Български експерти обаче, сред които директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов, тогава директор на Центъра за музеи и галерии в Министерството на културата, и експертът, дал становище за картината за търга, са категорични, че това е фалшификат.

Експертът по търга от своя страна заявил, че не може да се ангажира с твърдение за авторството на картината. Той дал пазарна цена от 5000 лв. Така се стигнало до образуване на изпълнително дело срещу Чуде Георгиев за неплатения остатък от кредита от 460 000 лв.