Млад българин създал канал за вкарване на нашенска домашна ракия във Великобритания под формата на течност за чистачки. Той не крие, че извършва такава дейност. Разказва, че идеята за схемата с ракията се родила след като изпаднал в безизходица, тъй като не си намерил работа в Англия, съобщава Нова телевизия.

Контрабандата на домашна ракия може да създаде лоша популярност на страната ни по европейските митници и да сведе имиджа на българите в групата на най-изявените контрабандисти на Стария континент.

25-годишният Петър живее в Англия от 11 месеца. Заминал с надеждата за бързо намиране на работа, макар че не говорел добре езика. Това обаче не се случило и младият мъж бързо бил притиснат от безизходицата. Именно тогава се зародила идеята за създаване на канал за вкарване на домашна ракия от България под формата на течност за чистачки.

Алкохолът се доставя от негови приятели, които работят като шофьори на автобуси и камиони. В замяна на извършваната услуга, те получават процент, а Петър пласира стоката на черно на цени в пъти по-високи от тези, на които е купена. Всичко, което той трябва да прави, е да събира празни туби и стикери от почистващия препарат около бензиностанциите и автосервизите край Лондон.

Става ясно, че освен шофьорите, на риск от сериозна глоба са подложени и транспортните компании, като стойностите могат да достигнат порядъка на десетки хиляди евро, а превозното средство може да бъде конфискувано и предадено на скрап. До такъв сценарий водят и многобройните опити на български граждани, които декларират, че изпращат колет до Англия с дадено съдържание, а в действителност скриват с голяма доза изобретателност значителни количества от домашното питие.

Българската домашна ракия остава най-дефицитната стока във Великобритания, а търсенето й нараства все-повече с нарастването на броя на новодошлите имигранти. В по-големите градове на Острова работят десетки български магазини, в които се продава легално ракия от различни родни марки с бандерол.