Много важно е родителите да научат децата да плуват. „Тъжното е, че българският народ продължава да не може да плува", заяви председателят на БЧК Христо Григоров по време на пресконференция, състояла се на плувния басейн в столичния квартал „Дианабад" по повод откриването на „Седмицата на водното спасяване".

Едва 22% от населението на България може да плува, поясни той и настоя да се въведе задължително обучение на децата в училище.

1 милион души очакваме да „атакуват" тази година родното Черноморие, заяви шефът на БЧК и изрази надежда броят на туристите да е по-голям, което обаче, по думите му, увеличава отговорностите на спасителите.

Григоров поясни, че в осигуряването на спасителите нямаме проблем. „Проблемът идва от решението на по-голямата част от спасителите да напуснат страната ни, като само едва 10-15% остават в родината", поясни той.

Друг сериозен проблем, който беше засегнат е, че откритите водни площи на територията на София са опасни за къпане и плуване. Затова тези дейности са забранени.

Директорът на водноспасителната служба Теодора Томова поясни, че забраната е наложена след направена проверка от комисия към общината. По думите й плувните басейни в столицата отговарят на изискванията за качество на водата; обезопасени са със спасителни екипи и медицинско обслужване.

Въпреки това тя апелира: „Винаги, когато човек е във водата, трябва да се отнася с респект към нея, защото тя крие своите опасности за всички."

По думите на Томова цената за вход на басейните варират между 5 и 10 лева.

Председателят на Комисията по водно регулиране Стоян Андонов подчерта, че добрите водни спасители са не тези, които правят всичко възможно, за да спасяват хората, а тези, които така организират работата си, че да не им се налага да спасяват удавници.

У нас за съжаление нивото на плувна култура леко куца и разчитаме предимно на това някой друг да ни помогне, когато безотговорно скочим пияни във водата, посочи още Андонов.

Той обърна сериозно внимание, че само 61 плажа по Черноморието са отдадени на концесия и те са единствените, които подлежат на контрол и санкции. „Кой трябва да мисли за плажовете без концесионери", запита той. Според него това трябва да се превърне в задължение на общините, на чиято територия се намират тези плажове. Андонов допълни, че 50% от концесионните средства се превеждат на общините, за да направят нещо.

„За съжаление обаче те винаги намират оправдание да не го направят това нещо, най-често със законови препятствия", заяви той и допълни: „За миналата година общините са получили близо 5 милиона лева - пари, които са заровени в дупките, асфалта и други социални проекти."

На пресконференцията бе представена и статистика, според която за 2010 година обучените водни спасители за басейни са 888, а за открити водни площи и море - 268.

3 098 пък са спасените от удавяне. Според данните за изминалата година са се удавили 138 души, като най-често трагичните инциденти са станали в язовири и микроязовири - 46, следват реки -43 и море - 24.

От БЧК поясниха, че основните причини за удавянията са нещастен случай - 34, следвани от самоубийство - 10, влизане във водата след употреба на алкохол - 9 и слаб родителски контрол - 8.

От началото на тази година до 8 юни са се удавили 22 души, 4 от които са деца.

За да се избегнат подобни инциденти, от БЧК препоръчват да се плува само в охраняеми плажове; да се спазва флаговата сигнализация и указанията на спасителите и никога да не плуваме навътре в морето сами.