От март 2020 г. Стефан, Боян и Цветомир Найденови на се съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи, които са във връзка със санкционираните лица по закона "Магнитски".

Това се подчертава в позиция на Найденови по повод публикувания вчера разширен списък на Министерство на финансите, в който влизат физически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени по OFAC. "Ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица", се посочва в позицията и се обяснява, че списъкът има ретроспективен характер с период 5 години назад. Изказва се и недоумение защо техните имена са включени.

Найденови посочват и това, че реално те са инициирали много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес.

Васил Божков и сам се инкриминира, и блъфира

Васил Божков и сам се инкриминира, и блъфира

Тихомир Безлов и Цветомир Найденов за развитието на сюжета

"На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие."

Заради това Найденови са предприели всички позволени от закона мерки и изброяват внесените документи до държавните институции.

  • до Министерство на финансите: Вх. № 94-00-224 от 15.06.2021;
  • до Национална агенция за приходите: Вх. № 94-Б-160 от 15.06.2021;
  • до Държавна агенция "Национална сигурност: Вх. № РД-1711 от 15.06.2021;
  • до Министерски съвет Вх. № 1278/21 от 16.06.2021

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия.

Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", заявяват Стефан, Боян и Цветомир Найденови.

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, обясни Даниела Стоева