Васил Божков от самото начало създава усещане за покер играч, който държи някакви карти, но не знаем какво точно има и къде блъфира.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията бизнесменът сам се инкриминира с изявленията си - от пуснатите скриншотове на чат до паметната записка и публикуваните вчера снимки на банкови извлечения. Според бившия му съдружник Цветомир Найденов всичко това е блъфиране и той не е чувал за човек с повдигнати 18 обвинения от както Аспарух е преминал през Дунава през 681 година.

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Те не са били съхранявани както тряба и не са реставрирани

Знаем, че той беше най-големият рекламодател години наред. Последната му хазартна империя беше в резултат на много големи телевизионни усилия.

Тихомир Безлов в студиото на БиТиВи посочи, че до момента реално Божков не е показал никакви документи, които да са доказателства, а чат разговори и комикси. Дори и това обаче го инкриминира и наказанието би следвало да е затвор. Това обаче, по думите на Безлов, са фрагментчета.

Цветомир Найденов в студиото на Нова телевизия заяви обаче, че според него Божков не разполага с компромати. Абсолютно невъзможно било, познавайки Васил Божков, той да е плащал от името на своите съдружници, по-скоро би накарал своите съдружници да плащат за него.

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Още седем обвинения са повдигнати задочно

Според Безлов към изнесените от Божков данни трябва да се подхожда със скептицизъм, а на този етап сюжетът с бизнесмена показва различна игра, в сравнение с Цветан Василев. Наблюдателят от ЦИД смята, че не всички във финансовото министерство са знаели за схемите, но за много неща определени хора са знаели и са получавали "поощрение" за което.

Цветомир Найденов заяви, че за прокарване на схемата би било достатъчно да познаваш двама-трима и председател в Комисията по хазарта. Според Найденов "няма политик или финансов министър, който да толерира това, ако е знаел", а Комисията по хазарта е доста самостоятелно действащо звено. За публикуваното вчера бившият съдружник на Божков заяви, че дори само по датите на извлеченията октомври 2019 година се прави извод, че те "странно съвпадат" с момента на провеждането на местните избори. А и всяко едно от обвиненията срещу Божков изисква пари в кеш. Цветомир Найденов заяви и че Божков доколкото е споделял политическите си възгледи не подкрепя настоящите управляващи и коалиция. Какви точно са политическите възгледи и пристрастия на бившия партньор Найденов не посочи. Той е уверен, че самият е на силната страна, тъй като "истината е най-силната позиция". "Познавайки добре господин Божков, аз съм убеден, че няма доказателства, а прави внушения и се опитва да дестабилизира правителството".

Борисов бил добър импровизатор, щял да надиграе Божков

Борисов бил добър импровизатор, щял да надиграе Божков

Това смята политологът Андрей Райчев

Според Тихомир Безлов войната в хазарта, започнала миналата година, още не е приключила.

Бившият бизнес партньор на Васил Божков Найденов насочи разследващите към следите към две престъпления - покушението на Манол Велев от 2007 г. и убийството на благоевградчанина Йордан Динев през 2012 г. Срещу бизнесмена започна разследване именно след неговите твърдения - обвиненията бяха изречени пред медиите.

Васил Божков в момента се намира в Дубай, като и предишните 11 обвинения срещу него му бяха подвигнати задочно. Те са за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, опит на подкуп на длъжностно лице, подбудителство на престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари - свързани с дейността му в хазарта.

Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

По думите му Цветан Василев успешно е направил така, че България да не бъде силна на дипломатическото поле