Пуснаха на свобода един от членовете на Комисията по хазарта, който е сред разследваните по делото срещу бизнесмена Васил Божков, съобщават от "24 часа".

Тодор Марков трябва да плати гаранция от 15 000 лв.

Той е началник на отдел "Контролна дейност" в Комисията по хазарта, като все още не е отстранен от длъжност. По непотвърдена информация обаче сам възнамерявал да подаде оставка.

От 2014 г. до 2019 г. Тодор Марков е бил младши експерт и е изпълнявал по-скоро деловодни функции. Според защитата в това качество той не е могъл да влияе върху работата на членовете от Комисията по хазарта.

Припомняме, Тодор Марков беше обвинен по делото за Васил Божков през февруари, но по-късно беше пуснат под домашен арест. Миналата седмица мярката му за неотклонение беше изменена в гаранция, а днес Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил решението като правилно и обосновано.

Пуснаха под домашен арест един от обвинените от Комисията по хазарта

Пуснаха под домашен арест един от обвинените от Комисията по хазарта

Решението е на Апелативния спецсъд

Мотивът на съдиите е, че за Марков няма доказателства да е участвал в организирана престъпна група, както и реален риск да се укрие или да извърши престъпление, ако е на свобода.

Бащата на Марков получил инсулт, когато разбрал от телевизията, че синът му е задържан. Той бил откаран в болница, но тъй като синът му бил под домашен арест, не можал да го посети в лечебното заведение. Преди около месец бащата починал, без да види сина си. Прокуратурата е разрешила на Марков да отиде на погребението му.

Припомняме, на 18 февруари Апелативния специализиран наказателен съд наложи спрямо Пламен Георгиев, бивш член на Комисията по хазарта най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тогава на Тодор Марков, който е член на същата комисия, му беше определена мярка "домашен арест".

Бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

В ареста се намира и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Предпоследният шеф на Комисията, който я оглавяваше по време на разкритията, Александър Георгиев бе освободен под гаранция от 40 000 лв., тъй като е оказал съдействие на разследващите органи.

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за двамата