Състав на Апелативния специализиран наказателен съд, с председател съдия Георги Ушев наложи спрямо Пламен Георгиев, бивш член на Комисията по хазарта най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Тодор Марков, който е член на същата комисия остава с мярка "домашен арест".

Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Прокуратурата поиска най-строгата мярка за задържане.

В мотивите си магистратите от Апелативния спецсъд обясниха, че от писмените доказателства по делото е видно, че има съпричастност към престъпната деятелност по отношение на Пламен Георгиев.

За Марков обаче липсва обосновано предположение към престъпната дейност на бизнесмена Васил Божков. Обвиняемият Марков не е изпълнил служебните си задължения. Контролната дейност на Комисията по хазарта била създаване на привилегии за бизнесмена Васил Божков.

Апелативният спецсъд също счете, че има опасност за извършване на престъпление и няма опасност за укриване от страна на обвинените Марков и Георгиев.

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за двамата

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

Вчера бе открит и издирвания бизнесмен Александър Тумпаров, приближен на Божков, на когото е наложена гаранция от 1,5 млн. лв.

В ареста се намира и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Предпоследният шеф на Комисията, който я оглавяваше по време на разкритията, Александър Георгиев бе освободен под гаранция от 40 000 лв., тъй като е оказал съдействие на разследващите органи.

Откриха издирван приближен на Божков, наложиха му рекордните 1,5 млн. гаранция

Откриха издирван приближен на Божков, наложиха му рекордните 1,5 млн. гаранция

Твърди се, че е приет в болница у нас