Председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев е на свобода срещу 40 000 лева, съобщава БНТ.

По-рано днес Георгиев беше привлечен като обвиняем по делото срещу Васил Божков.

Прокуратурата иска арест за бивш шеф на Комисията по хазарта

Прокуратурата иска арест за бивш шеф на Комисията по хазарта

Задържан е и настоящият председател

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов обяви пред телевизията, че на Георгиев е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 40 000 лева. Прокурорът уточни, че на Георгиев са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, защото като председател на комисията той не е упражнил контрол върху декларациите за приходи, подавани от хазартните оператори и по този начин е позволил лотарийните игри на Васил Божков да плащат значително занижени такси за дейността си.

Прокурорът каза още, че Александър Георгиев не е бил част от организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Не са предоставяли данни за извършени проверки

Фердинандов съобщи пред телевизията, че освен Георгиев, днес е повдигнато обвинение на още едно длъжностно лице, член на Комисията по хазарта, но не уточни за кого става въпрос и какви обвинения са повдигнати, тъй като на този етап това е следствена тайна.

Според Фердинандов освен Васил Божков и Борис Бекяров, извън страната е задържан още един от издирваните бизнес партньори на Божков. По информация на БНТ той е задържан заедно с Божков в ОАЕ.

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

За отнемане на лиценза на конкуренти

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев разкри, че Александър Георгиев е дал показания, направил е признание и е съдействал на властите. Това е взето под внимание при искането на прокуратурата за определяне на мярка за неотклонение.

В същото време по искане на Специализираната прокуратура съдът задържа под стража бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, съобщиха от прокуратурата.

Огнемир Митев

Източник: БГНЕС

Огнемир Митев

На Митев е определена най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане, обосновавайки това със събраните по досъдебното производство доказателства. От тях се налага изводът за наличие на обосновано предположение, че обвияемият е съпричастен с повдигнатите му обвинения, налице е и опасност да извърши ново престъпление, прие съдът.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.