От Държавната комисия по хазарта (ДКХ) не са предоставяли данни за извършени проверки по отношение начина на дължимата държавна такса.

Това заяви председателят на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който обяви, че Агенцията приключила доклада си за работата на Комисията по хазарта и е установила още по-големи нарушения. Той отново изказа предположение, че "при последващите действия на прокуратурата и на другите органи сумата може да се промени нагоре".

От предоставените документи от финансовата инспекция не е установено дали ДКХ е реализирала административно наказателна отговорност във връзка с отчитането на дължимия размер на таксите. От проверките обаче е установено, че през инспектирания период е налице нарушение на закона и упражняване на неефективен контрол от страна на Комисията по хазарта. В резултат на това в държавния бюджет не са постъпили повече от половин млрд. лв.

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

За отнемане на лиценза на конкуренти

Ргулаторът е позволил на лотариите на Васил Божков да плащат занижени такси - вместо 15% върху всички постъпления, те са плащали 20% върху разликата между постъпленията и изплатените печалби.

"Установено е, че за утвърдените видове игри по тази алинея законодателят изрично е посочил, че за тях се събира 15 на 100 от стойността на всички залози", уточни шефът на АДФИ.

Държавният контрол върху хазарта се осъществява от Комисията по хазарта, която е отговорна за прилагането на съответните разпоредби. Така беше отговорено на журналистически въпроси за евентуалната отговорност на финансовия министър Горанов.

Въпросите и дали ще се търсят със задна дата дължимите над 500 млн. лв. също бяха препратени към финансовия министър. "Този въпрос към министъра на финансите"- наблюдаващият прокурор по Венцислав Фердинандов.

Според прокурор Фердинандов обаче: "ако министърът на вътрешните работи е отговорен, когато някой катаджия е хванат на пътя с подкуп, значи може би министърът на финансите трябва да отговаря за това, че някой дружества не си плащат таксите".

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков
Обновена

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков

Проверяват и други адреси, има арести в комисията

За данните от разследването в Комисията по хазарта и срещу Веселин Божков са уведомени министърът на финансите, КПКОНПИ и НАП, уточни говорителят на главния прокурор. Вчера стана ясно, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения и за него е издадена Европейска заповед за арест.

Не стана ясно и дали Сметната палата е осъществявала контролни функции над Държавната комисия по хазарта.

Също така не беше отговорено на журналистически въпроси дали задържанията бивш председател на ДКХ е Огнемир Митев.

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

От финансовата инспекция са открили още документи

Миналата седмица, след първата акция в Комисията по хазарта, от Държавната финансова инспекция обявиха, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор, от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона. 

Паралелно с акцията на прокуратурата проектозакона за одържавяване на хазартния бизнес на Валери Симеонов стартира своя път по приемане в Народното събрание, като вчера бе гласуван и на първо четене в пленарна зала.