Случващото се с бизнесмена Васил Божков е поредна серия, която съм гледал няколко пъти. Той прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да дестабилизира държавата, за да стане политическа конфигурация, която да му свърши работа. Това стана и с Цветан Василев.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира създалата се ситуация с бизнесмена Васил Божков, цитиран от bTV.

Обвинител Nº1 пристигна в плевенското село Ореховица, където беше проведена специализирана акция срещу битовата престъпност.

По думите му Василев успешно е успял да направи така, че България да не е силна на дипломатическото поле. Гешев изрази надежда, че Божков няма да постигне тази цел.

"Българската прокуратура си е свършила работата и чака да види какво ще преценят Обединените арабски емирства", отбеляза той и уточни, че Васил Божков има правото да се защитава по всякакъв начин.

Божков не бил първи в списъка на прокуратурата

Божков не бил първи в списъка на прокуратурата

Гешев не е чел скрийншотовете на Божков, казали му, че няма основание за проверка на Горанов

"Ако той (Божков) има нещо да каже, е добре дошъл. Стандартите за защита на човешките права в ЕС са най-големите. Няма смъртно наказание", допълни Гешев.

По повод на Антикорупционния фонд, който сезира прокуратура заради публикувания от Божков чат, за който твърди, че е между него и финансовия министър Владислав Горанов, главният прокурор изтъкна, че неговата роля е да се занимава с ръководството на прокуратурата - нейните стратегии и политики.

Конкретни досъдебни производства се наблюдават от конкретни наблюдаващи прокурори. Този сигнал не беше минал през мен. Когато стигне до мен, ще го разпределя и по каналния ред ще стигне до наблюдаващия прокурор", подчерта той.

Горанов: Божков не е получавал привилегировано третиране

Горанов: Божков не е получавал привилегировано третиране

Финансовият министър против правителството да става заложник в спорове между бизнес субекти

"Антикорупционният фонд развива теорията, че главният прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства - т.е е всевластен. Те казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да намалее. Това е пропаганда и такава власт не съществува. От друга страна ме сигнализират и искат да предприема действия", продължи главният прокурор.

"Каквото и да твърди Антикорупционният фонд, свързан с г-н Прокопиев, не е вярно", подчерта обвинител №1.

Главният прокурор заяви, че всички твърдения и сигнали ще бъдат проверени.

"Това, че се опитва да се канонизира г-н Божков е поредният сериал. Така беше и с Миню Стайков, и с Баневи, и с Арабажиеви. Те се обединяват около общи интереси, а общият им враг е прокуратурата", обясни Гешев.

Божков пусна скрийншот на чат с потребител Vladi Goranov

Божков пусна скрийншот на чат с потребител Vladi Goranov

Божков се оплаква за спънки в "рутинната работа"