Чуждестранни експерти по здравеопазване се събраха у нас на VІІ-та Национална среща-инициатива за здраве и профилактика. Гости от Албания, Унгария, Румъния, Словакия, Македония и Сърбия ще дискутират цял ден в Гранитна зала на Министерския съвет добри практики, които да интегрират проблемните групи към здравеопазването и профилактиката.

Председателят на здравната комисия към Народното събрание д-р Нигяр Джафер подчерта, че колегите й в НС са съпричастни към идеите и усилията на чуждестранните специалисти. По думите й е важен въпросът защо още има слоеве от обществото, които не се ваксинират, когато медицината предлага възможност за превенция на заболявания.

Социалният министър Хасан Адемов пък обърна внимание на това, че най-уязвими са групите, принадлежащи към етнически малцинства. Според него трябва да се улесни комуникацията им със здравните организации и това е ролята, която играят здравните медиатори.

Стана ясно, че всяка година се назначават нови хора на тези длъжности по делегирани бюджети. За 2014 година работа като здравни медиатори ще започнат още 150 души в над 70 общини. Този български модел вече е успешно мултиплициран в Сърбия и Македония, похвали се Адемов. По думите му всяка следваща подобна среща набелязва нови мерки и практики, които несъмнено подобряват осведомеността на групи от населението по здравните въпроси. Според актуални данни имунизираните у нас за последната година са 180 000, стана ясно по време на срещата.

Противно на очакванията здравният ни министър Таня Андреева не се появи на събитието. Вместо това тя изпрати своя заместник-министър Бойко Пенков, който изтъкна, че днешният форум е обединителен и изгражда взаимодействие между държавата и неправителствения сектор.  

По програма днешната среща ще продължи с презентации и доклади на редица чужди експерти и на българските им колеги. Ще бъдат набелязани нови проблеми, идеи и решения за тях, както и ще се представят успехите,  които инициативата е постигнала до момента.