Месец преди първото европредседателство на България НДК светна в оранжево срещу насилието над жени.

От 17,30 часа НДК е осветен в оранжев цвят по инициатива на женската организация Зонта клуб "Света София".

Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

Само 5 центъра за цялата страна

С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световният ден на човешките права).

По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево. Ще се провеждат множество акции и дискусии. Мероприятията са в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл - "Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета".

Кампанията се провежда по този нестандартен начин за втора поредна година в столицата на България. Идеята именно НДК да засвети в оранжев цвят е свързана и с това, че там ще се провеждат всички представителни мероприятия при първото председателство на България на ЕС.

Целта на мащабната ни акция е повече хора да разберат за кампанията и да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми, каза Виктория Стоянова, президент на Зонта клуб "Света София".

Освен светлините на фасадата на Двореца акцията е подкрепена визуално и от още един акцент. 10-метров транспарант с надпис "Зонта казва НЕ на насилието" ще привлича вниманието на столичани и гостите на столицата.

В 18.30 ч. в Арт-клуб "Перото" в НДК Зонта клуб Света София организира публична беседа и дискусия на тема "Истински решения срещу насилието над жени и домашното насилие. Как да повишим обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството".

В дискусията ще вземат участие водещи имена в областта на правното застъпничество в Зонта Интернешанъл, представители на бизнеса, обществени институции и нестопански организации, работещи по проблемите на равнопоставеността на половете, превенция срещу насилието и т.н

Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници - социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие, подчертават от Зонта клуб "Света София".