В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно насилие. Само 50 места в кризисните центрове са разкрити през последните 10 години.

НДК светна в оранжево срещу насилието над жени

НДК светна в оранжево срещу насилието над жени

Всяка трета жена по света е била жертва на насилие

По данни на отделите за закрила на детето само сигналите за деца в риск са над 1000 на година, стана ясно от репортаж на БНТ. Днес е Международният ден за борба с насилието над жени.

Два пъти повече деца посегнали на живота си през 2017 г.

Два пъти повече деца посегнали на живота си през 2017 г.

25 са убитите, а 11 - отвлечените деца в страната за този период

5 центъра с 50 места за цялата страна приемат за временно настаняване пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие. А това е първата крачка, която специалистите определят като най-важната.

Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С. заяви, че има случаи, при които майка бяга с децата си през нощта. Те са само по нощници или нещо, което са намерили на закачалката. "Без документи, без пари. Ако нямат подкрепа, няма къде да отидат", заяви Велева. Цели региони в страната са напълно непокрити (със структури за подкрепа на жертви на домашно насилие - б.р.), допълни Велева.

1016 сигнала за деца жертви на насилие от началото на годината

1016 сигнала за деца жертви на насилие от началото на годината

Недопустимо е децата да продължават да бъдат разпитвани пред голям брой хора

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова призна, че са необходими още кризисни центрове. В същото време от четири години кризисният център в Перник не успява да получи финансиране за още 4 места.

Росица Димитрова се ангажира, че в Бюджет 2018 година ще намерят необходимия финансов ресурс през компенсиране.

Предлагат домашното насилие да се наказва със затвор

Предлагат домашното насилие да се наказва със затвор

Преследването също да се наказва с лишаване от свобода...

Според Екатерина Велева институциите пускат така покрай ушите си необходимостта от финансиране на центрове за подкрепа. Често й казват: "е сега, колко често са убити мъже и жени, колко често се случва това". Тези сигнали са подадени, защото има реална опасност да се случи нещо страшно, те са реална заплаха, категорична е Велева.

Пловдивчанка успя да осъди държавата заради домашно насилие

Пловдивчанка успя да осъди държавата заради домашно насилие

Сезирала Комитета по правата на жените към ООН

От думите на зам.-социалния министър стана ясно, че в МТСП нямат статистиката на МВР за подадени сигнали за домашно насили. МВР също не разполага с нея. Те получават информация за случаите на домашно насилие от съда. Нямат централизирана статистика, въпреки че именно те най-често са търсени от жертвите.

Трудно е да се определи и до колко полицията има уменията да реагира при случаи на домашно насилие.

"Да се спасиш е първата крачка. Да намериш правосъдие се случва още по-трудно", обясни Велева.

Тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево. Така започва Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световния ден на човешките права). В този период обществени сгради в целия свят ще бъдат осветени в оранжево.