Трябва да купуваме толкова, колкото можем да консумираме. За това призова земеделският министър Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

Според нея всеки щял да си плати за паническите си решения с пазаруването. Следващите дни трябва да покажат доколко сме солидарни, обществено-отговорни и осъзнати хора. Няма да се забранява износът на основни храни, подчерта земеделският министър.

В България има храна за до 2 години, уверяват родните производители

В България има храна за до 2 години, уверяват родните производители

България е нетен износител на зърно

Не се обмисля обаче таван на цените на важните хранителни продукти, защото това било крайно решение. "Това не би се приело добре и ако зачестят злоупотребите, категорично ще се отива в крайни решения", увери Танева.

По думите й истерията на хората с пазаруването била провокирана от неизвестността и с паническия страх. Тя смята, че през изминалите 2-3 дни, когато кризисните щабове работили и информирали хората, положението било значително по-спокойно. Според Десислава Танева хората осъзнали какво представлява болестта и как можем да се опазим. През настоящата седмица, ако всичко продължи така, ние сме в състояние да влезем в режим на обичайната си работа и задължения, изтъкна земеделският министър.

Животът трябва да продължи, ние трябва да живеем със съзнанието как трябва да се опазим, ограничавайки социалните си контакти. Проверките по магазините продължават, предупреди тя.

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Грипът тип Б бил далеч по-опасен от коронавируса

"Трябва да знаем, че коронавирусът е епидемия и всеки по някакъв начин ще бъде засегнат. Никой не може да остане извън ограниченията в тази епидемия", предупреди Танева. Тя посочи, че хранителните предприятия показали как всички мерки са ги предприели по отношение на много високи нива на хигиена и опазване на техните служители. "Нашите хранителни производства отговарят на най-високите стандарти по отношение на хигиената", категоричен беше земеделският министър.

Танева отбеляза, че от всичко, което вижда и се информира, има осъзнаване на проблема, солидарност и сигнали за някои изключения. За основните храни България е ресурсна страна и няма опасения.

Фандъкова: Организираме доставка на храна и лекарства за най-уязвимите

Фандъкова: Организираме доставка на храна и лекарства за най-уязвимите

Тя призова заявки да се подават само от хора, които отговарят на критериите

Специално за Великден, Танева увери, че българската държава и хранителната индустрия са в състояние с местно производство да посрещнат празника - с козунаците, яйцата и агнешкото месо.