Проф. Николай Овчаров алармира пред журналисти за тенденциозна негативна реклама по Би Би Си срещу България, визирайки филмите на Майкъл Пейлин за страната ни.
Припомняме, членът на легендарните „Монти Пайтън" снима документалния филм за поредицата на БиБиСи „Новата Европа"

Проф. Овчаров подчерта, че самият той е участник в излъчения филм на Пейлин по Би Би Си в неделя, на 19 февруари, и припомни, че предишният му такъв филм е бил излъчен през 2007 година.

Майкъл Пейлин е британски комедиант, известен като член на Монти Пайтън, където обикновено играе роли на маниакално ентусиазирани хора  или напълно спокойни.

В спорната творба от 2007 г. актьорът от смешното шоу "Монти Пайтън" и журналист натрапва визията за нас като държава на чалгата и циганите

На репортажа на Пейлин за България е реагирал българският писател, живеещ във Великобритания Мартин Ралчевски, който възмутен, че България е представена като циганска държава, обградена обаче от много културни държави с богата история, е написал писмо до автора Майкъл Пейлин. Овчаров цитира Ралчевски, според когото няма съмнение, че филмът е манипулация.

В писмото си Ралчевски припомня на Пейлин: „България беше християнска нация, когато вие сте били езичници". Той му посочва, че сега в България живеят около 4 000 англичани и че България не е само циганска държава, както и че циганите й не са лицето на страната.

„Защо направихте този ужасен филм, който определено е манипулация", пита писателят Пейлин и му заявява: „Много от нас ги боли, когато хулят България. Това е знак, че е жива".

Проф. Овчаров разказа, че акцент във филма на Пейлин е интервю с Азис. Друг съществен акцент е репортаж от циганския квартал в Пловдив „Столипиново". Авторът на филма се вози там на каруца и накрая отпива глътка кола и казва: „Да се махаме оттук".
Овчаров припомни как е започнало всичко - покрай София филм фест бил уведомен, че Майкъл Пейлин идва в България и в последствие му било оказано съдействие да снима Перперикон, античния Пловдив, екипът е заснел и ритуали на Бялото братство на Рилските езера.

Овчаров добави, че е откарал екипа и в Златоград. „Поихме ги, хранехме ги по български, а не по цигански", разказа Овчаров. Той изрази възмущение, че когато е излязъл филма, всички заснети исторически обекти липсват в него.

Проф. Овчаров каза по повод писмото на Ралчевски до Пейлин, че знае, че писмата се изхвърлят в кошчето и затова разчита на журналистите да възбудят общественото мнение и такива случаи да не потъват. Той каза още, че очаква реакция от министерство на културата и министерство на външните работи.

Овчаров изтъкна, че на 1-ви март в Брюксел на честването на България в Европейския парламент са дошли над 500 души и това е била прекрасна реклама на страната, която обаче с излъчения по Би Би Си филм се зачерква с дебел молив.

Според Овчаров негативната реклама преобладава. Ралчевски се чуди заговор ли има срещу държавата или сами си го правим, каза още Овчаров и припомни, че сами създаваме предпоставки със скандалите, компроматите, СРС-тата, оплюванията...